All for Joomla All for Webmasters
Магията на Гросглокнер

Пътеписът е на Руслан Борисов-Азарей. 

17-ти юли 2016 година. Рано е. Евгени мина покрай нас и отпрашихме за Руски Паметник. Взехме бай Иван и тръгнахме от София. Валеше дъжд. Бе събота.

Пренасяме се в Австрия. След преспиване в подножието на словенския Триглав (2864 метра н.в.), ние се впуснахме из долините на Тиролските Алпи. Целта ни бе най-високият връх на Австрия – Гросглокнер – висок 3798 метра. Намира се на границите между провинциите Каринтия и Тирол, в Националния парк Хохе ТауернРазположен е на север от китното градче Линц, което разгледахме пътьом. След което започнахме да се изкачваме нагоре в планината. Пътят ни минава през селцето Калс ам Гросглокнер, което е в самите поли на масива на върха. Оттук започва тесен път да се вие нагоре и не след дълго следва вход в едноименния парк. Заплащаме 10 евро за возилото ни. Това е прекрасен пример – как всяко превозно средство, което влиза в природен парк заплаща за това си удоволствие. Пътят завършва при Лукнерхаус (1984 м.), което е началната точка на нашия пешеходен преход.  

За добре подготвен турист изкачването на върха и слизането може да се осъществи за около 3 дни, което включва 3 нощувки.
В ранния следобед се натоварихме с багажа си и за около 1 час достигнахме хижа Лукнер (2241м.), където нощувахме. Тя е разположена в дълбока ледникова долина. 
На следващото утро се насочихме първо към хижа Стюдл, която отстои на около 2 часа.
 
Тя е построена върху една седловинна тераса и има формата на пресечен цилиндър.Там се предлагат храна и напитки, както и разнообразни печатни и картографски информационни материали за района. Отгоре се разкрива много красива гледка към един ледник и спускащите се в дълбоката пропастна долина водопади. 
 
Поехме леко на изток и след около 20 минути стъпихме върху сняг. По-нагоре сложихме и котките за лед (протектори за обувки против пързаляне в сняг и лед), защото нагоре се движихме през ледник. Пред нас се изправяше величествения Гросглокнер.
Върхът е изграден от сиенитни скали, които са изрязани по средата от дълбок кулоар, който разделя Големия от Малкия връх. 
В подножието на източния ръб започва Via Ferrata. След едночасово изкачване достигнахме до тераса, където се намира хижата eрцхерцог Йохан  (3454м), където нощувахме.
 
Тя е изходният пункт за щурмуване на върха. Тя представлява двуетажна постройка, до която хранителните доставки се осигуряват с лифт. Като всяка висока алпийска хижа е снабдена със стая, където туристите оставят своя катерачен инвентар – котки за лед, каски, седалки, пикели, щеки. Това е много важно, че могат да се оставят вътре котките за лед, ако времето навън не позволява това.
В късния следобед направихме разходка, достигайки до захода по стената към Малкия връх. В това време нашите водачи (Иван Ганев и Евгени Монов) отидоха до Малкия Гросглокнер с проучвателна цел. Гледките от хижата по залез и изгрев са неописуемо красиви. 
Станахме в 5 часа. Следваше закуска. Около 6:30 ч. стартирахме изкачването.  След достигане на ръба на билото започва по-трудната и технична част. Необходимо е много внимание и изключителна концентрация. Движим се в свръзка и използваме целия споменат алпийски инвентар. 
 
Имахме шанс с чудесно време – слънце без вятър и облаци. Това доведе и до по-голям наплив на кандидати да се изкачат на върха. По ръба има поставени стоманени пилони (колове), на които се осигурявахме посредством примки. Така изкачихме Малкия Гросглокнер. От двете страни се спускат шеметни пропасти от 800 метра надолу. Следва спускане, което е осигурено с метално въже. 
И тук идва най-интересната част. Седловината между двата върха – представлява ръб около 2-3 метра, при който няма осигуровка. Но пропасти има ...
След преминаването на ръба започва кратко откатерване на същинския връх.
 
Той е увенчан с 2.5 метров метален кръст, за който се закрепваме и осигуряваме. Достигнахме връхната точка за около 3 часа 40 минути. Връщането ни отне около 2 часа и половина.  
В тази част проличаха достойнствата на нашите водачи. Проявиха по-голяма толерантност и търпимост към другите групи. Осигуряваха ни сигурност при инструктажа и водачеството! Благодаря им!
Така достигнахме до връх Гросглокнер, което в превод от немски означава Голяма Камбана.
На връщане всичко мина по мед и масло!
 
Следваше една интересна история. Слизахме си бавно надолу след хижа Стюдл с нашия другар Миро и се наслаждавахме на тиролските ридове. И по едно време, не щеш ли над нас се зададе стадо от козирози (Steinbock). Движеха се гордо и застанаха на около 30 метра от нас. Появиха се и 2-3 алпийски мармота. 
Мъжкарите козирози започнаха да се бият. Това бе един чутовен сблъсък за надмощие. Хвърчаха скални късове. Ние се скрихме за скалите наблизо. А алпийските мармотите надничаха плахо иззад своите дупки, докато край главите ни профучаваха камъни!
Битка!
А женските козирози въртят своите опашки. Е, щастливи са – за тях се бият!
Изведнъж мъжките спряха. Иззад хребета се появи друг козирог – двукрак, с оранжева фланелка, но пак с брада. Наш Митьо!
А той си е зодия Козирог!
Тъй беше на Гросглокнер!
 
Руслан Борисов-Азарей  
Руслан Борисов – Азарей е ученик на Люмиер, който е представител на Френската астрологична школа. Завършил е Строителния техникум в София, след което УАСГ, със специалност геодезия, картография и фотограметрия. Работил е по специалността в Овергаз. Роден е през 1973 г. под знака на Скорпиона, откъдето произтича неговото увлечение по окултното и мистичното знание. През 90-те години започва да проявява интерес към духовните въпроси и се запознава с различните световни и български езотерични традиции.
За консултации:
+ 359 898 623 851
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
facebook: Ruslan Borisov
Изработва следните видове хороскопи:
• Рожден хороскоп
• Кармичен хороскоп
• Хороскоп на партньорството
• Годишни прогнози
• Влияние на стихиите
• Значимите промени в живота на личността
• Нумерологичен хороскоп
 
Прочетено 793 пъти Последна промяна от Неделя, 11 Март 2018 07:29
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…