All for Joomla All for Webmasters
България и Австрия ще си сътрудничат в областта на устойчивия туризъм

Предстои подписването на ново споразумение, което да отговаря на новите тенденции в сектора.

България и Австрия ще си сътрудничат в областта на устойчивия туризъм. Това беше договорено по време на работната среща между министър Зарица Динкова с държавния секретар по туризъм във Федералното министерство на труда и икономиката на Австрия Сузане Краус-Винклер.

 

Предстои и подписването на ново споразумение между двете държави. 

 

България може да използва част от моделите в програмата на Австрия по отношение на сезонните работници. Съгласно нея Австрия е разделена на 9 региона според вида туризъм, който развива. Квотата за тях е достатъчно голяма, за да покрие сезонните услуги и до нейното попълване се издават визи с преимущество.

 

В България обаче ограничението е от 20%, за да не се изкривява пазара на труда, но по този начин нуждите на пазара се покриват трудно. 

 

„Австрийският опит е важен за нас и ще се запознаем с тяхната програма. Проблемите в областта на кадрите, очевидно не са само български и австрийски, а и за повечето държави, които развиват туризъм. Важно е проблемите да се решават комплексно, както и да се търсят форми за сътрудничество и по тази линия.“, заяви министър Динкова. 

 

В рамките на срещата традиционно се споделиха добрите отношения между България и Австрия. Министър Динкова подчерта, че е изключително полезно доброто сътрудничество и възстановеният добър диалог се надгражда.

 

Държавният секретар Сузане Краус-Винклер отбеляза, че Австрия е на разположение за съдействие както по отношение на опит и консултации, така и за изготвяне на съвместни позиции по линия на ЕС.

Прочетено 525 пъти Последна промяна от Петък, 24 Ноември 2023 19:00
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…