All for Joomla All for Webmasters
Първата болница в Европа
Света Одилия основава манастир, в който се случват чудеса вече 14 века.
Тя е покровителка на незрящите и има необикновена съдба. Католическата църква отбелязва паметта й на 13-и декември. 
Според манускрипт от 9 -и век с нейното животоописание тя се ражда като първо дете на херцога на Елзас Адалрих. Бащата преживява голямо разочарование, когото разбира, че вместо наследник има момиченце. Следва ново разочарование - детето е сляпородено. Разяреният владетел заповядва да убият новороденото. Само молбите на съпругата му спасяват детето, което е дадено за отглеждане в манастир, след като бащата се е отрекъл от него. Момиченцето има за свой личен наставник един ирландски монах, дълбоко посветен и в духовните традиции на друидизма. Когото става на 12 години, детето приема кръщение от епископа на Регенсбург и по време на ритуала става чудо: то проглежда! Наричат я Одилия – Божия светлина. Одилия продължава да се възпитава в манастира, но копнее да види родителите си. Все пак, когато е на 16 години, Одилия стъпва отново в двора на баща си. Когато вижда порасналата си красива дъщеря, херцогът решава, че може да я омъжи изгодно за един принц. 
Одилия е принудено отново да бяга от бащиния си дом. Баща й тръгва да я гони. Когато я настигат, девойката се намира пред планински склон. Виждайки, че ще бъде заловена, тя коленичи и се моли планината да се отвори и да я погълне. И наистина за ужас на преследвачите, планината се разцепва на две и отваря процеп, за да приеме момичето. 
Случката предизвиква пълно душевно преобразяване у баща й. Той й дава пълна власт над областта. Одилия събира около себе си девойки, които искат до служат на Бога и основава манастир. Там се приемали много болни хора, търсещи изцеление. Понеже изкачването на планината е трудно през зимата, Одилия основава първата болница в Европа през 7-и век в подножието  на красивата долина Нидермюнстер. 
Един ден, когато Одилия се качва по хълма, един сляп човек я пресреща и я моли да му помогне. Със сърце, дълбоко развълнувано от мъката му, светицата удря с тоягата си скалата – оттам избликва извор, чиито води изцеляват слепия. 
Повече от 14 века този извор продължава да бъде посещаван от хора, дошли от всички краища на Европа да си налеят целебна вода и да измолят застъпничеството на светицата.
На 13 декември 1720 г. света Одилия напуска този свят. Тялото й е положено в саркофаг, който още може да се види в параклиса при манастира. Одилиенберг е едно от свещените планини на Европа.
Легендата довежда Св.Одилия и в Арлесхайм, Швейцария, където баща й – хергоцът притежавал един замък Андлауехоф, който по-късно става нейна собственост.
На св. Одилия е посветена първата църквица в Архлесхайм и до днес тя е тачена като покровителка на градчето. В Арлесхайм, по-късно през 20-те години на 20-и век австрийският учен д-р Рудолф Щайнер  с д-р Ита Вегман полагат основите на антропософската медицина.
 
Прочетено 438 пъти Последна промяна от Сряда, 13 Декември 2017 07:39
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…