All for Joomla All for Webmasters
156 г. от рождението на д-р Рудолф Щайнер – създателя на антропософската медицина
На 25. 02. 1861 е роден Рудолф Щайнер, австрийски философ, основател на Антропософиятa, автор на 350 тома събрани съчинения. 
На днешния ден, преди 156 години е роден австрийският учен д-р Рудолф Щайнер, основател на Антропософията или съвременната наука за Духа.
 
Неговото  колосално по размах и дълбочина дело включва и десетки книги и над 6 000 лекции, изнесени в периода на активна лекторска дейност( 1902-1924 г.) и  като цяло остава все още неразпознато от съвременния човек. 
 
 
Д-р  Рудолф Щайнер (1861 – 1925 г.) е известен още като създател на валдорфските училища, на евритмията, христологията,  на астрософията. А също и на лечебната педагогика, социална наука, естетика. И на биодинамичното земеделие в Европа, което е познато със запазената си марка си „Demeter”, официално регистрирана през 1943 г. 
 
В същия месец, на 22 февруари 1876 г. е родена и д-р Ита Вегман, основателка на антропософската медицина заедно с Рудолф Щайнер, и на клинико-терапевтичен институт в Арлесхайм, Швейцария, който работи много активно и днес. 
 
Антропософски ориентираната медицина е терапевтична система, официално приета от ЕС през 1992 г. Тя е създадена от австрийския учен д-р Рудолф Щайнер и развита от д-р Ита Вегман в Европа още през 20-те години на 20-и век, както и от поколения лекари и фармацевти оттогава досега http://www.anthromed.at/ 
 
В немскоезическото пространство, включително и в Австрия антропософската медицина е позната повече от 90 години, а за да може тя да се практикува са създадени и цял набор от антропософски лекарства, които се произвеждат от фирмите Веледа ( Weleda ) и Вала (Wala ). 
 
Лекарствата са динамизирани (потенцирани) продукти, подобно на хомеопатичните, така че всичко, което е валидно за хомеопатичните лекарства като ефективност, липса на странични ефекти и др. важи и за антропософските медикаменти. Но те не са хомеопатични! И антропософската медицина не е хомеопатия. Принципите са различни. 
 
Докато хомеопатията е алтернативна медицина, то антропософската е комплеметарна или допълваща терапия. Отличителното за антропософската медицина е в начина по който се обясняват причините за болестта и постигане на здравето. Тя се основава на различни принципи, сред които е салутогенезата. 
 
Досега традиционната медицина е стояла само върху патогенетичния принцип, т.е търсят се причините за болестите, докато
салутогенезата търси това в човека, което може да бъде укрепено и усилено, за да може да се преодоляват възникналите нарушения и болести. 
 
В България антропософската медицина също е позната, но предимно на водещи хомеопати. 
Прочетено 3151 пъти Последна промяна от Четвъртък, 25 Февруари 2021 19:36
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…