All for Joomla All for Webmasters
Нов кораб ще маркира плавателния път по р. Дунав
Плавателният съд е на стойност 5 150 000 без ДДС и ще се изпълни по проект “FAIRway Danube”,
финансиран по Механизма за свързване на Европа. Срокът за строителство е една година.
Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) сключи договор с изпълнител за покупка на кораб за маркиране на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав.
Специализираният кораб ще поставя плаващи навигационни знаци (шамандури), които указват границите и направлението на фарватера, ограждат препятствия, съоръжения и критични участъци. С резултатите от дейността на плавателния съд ще се актуализира навигационно-пътната обстановка, ще се съставя необходимата информация за обновяване и допълване на електронно-навигационните карти, необходими за осигуряване на безопасно корабоплаване.
Максималното му газене ще бъде до 1.4 m, минималната скорост – не по-малка от 18 km/h, с капацитет на товари от 15 t и възможност за разполагане на поне 10 големи шамандури. Корабният екипаж ще бъде от 8 човека.
Основната цел на проекта “FAIRway Danube” е хармонизираното поддържане на плавателния път в страните Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния.
Проектът ще подпомогне адаптирането на плавателния път към конкретните условия, което ще доведе до подобряване на условията за корабоплаването във вътрешно-водните пътища. Особено в по-широкия Долен Дунав е необходимо извършването на интензивни измервания за определяне и маркиране на възможно най-добрия плавателен път, който да позволи преминаването на плавателни съдове с по-голямо газене, съответно – намаляване на транспортните разходи.
В рамките на същия проект ще бъде доставен още и проучвателен кораб и 9 броя автоматични хидрометеорологични станции, които ще се монтират в трите най-критични участъка на река Дунав.
 
Проектът се изпълнява в рамките на Договор за безвъзмездна финансова помощ  
№ INEA/CEF/TRAN/M2014/1043119, съфинансиран от Европейския съюз чрез Механизма за свързване на Европа
Партньори и бенефициенти: България (ИАППД), Австрия (Via donau), Словакия (ARVD), Унгария (OVF), (NIF), Хърватия (AVP) и Румъния (ACN), (AFDJ)
 
Бюджет на ИАППД в проекта: 7 018 800 EUR
Източници на финансиране:
•         Механизъм за свързване на Европа  –  (85%)
•         Национално съфинансиране –  (15%)
Период на изпълнение: юли 2015 г. – юни 2020 г.

(PR матгериал)
Прочетено 486 пъти Последна промяна от Понеделник, 28 Август 2017 21:05
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…