All for Joomla All for Webmasters
Лекари: Заблуда е, че наргилето е безвредно
Контролът в заведенията и магазини за наргиле е слаб и често там се допускат непълнолетни,
а въпреки че собствениците отричат употребата на наргиле се превръща в тенденция сред младежите. Освен това те са убедени, че то е почти безвредно.
Според пулмологът д-р София Ангелова,  вредите от наргилето са огромни и според доклади на Световната здравна организация (СЗО), която силно апелира против свободната му употреба, съобщи БНТ.
"Абсолютна заблуда, че наргилето е безвредно. Независимо какъв е тютюнът, независимо от аромата на тютюна, защото ароматите привличат децата включително, привличат младите хора. Но тогава, когато тютюнът гори се отделят всички токсични вещества, които се отделят и при цигарата. И заблуда е, че водата филтрира, не, не ги филтрира. Те се инхалират в белите дробове", обясни д-р Ангелова.
Българското министерство на здравеопазването инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.
Първата работна среща ще се проведе на 30.08.2017 г. с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, които имат отношение към проблема.
Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.
Прочетено 564 пъти Последна промяна от Понеделник, 28 Август 2017 09:31
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…