All for Joomla All for Webmasters
Осиновяването - по нова процедура и без разсиновяване
При развод съдът ще определя кой от родителите да дава разрешение на детето за пътуване в чужбина до навършване на пълнолетие.
Процедурата за осиновяване в България ще бъде ускорена, тайната за биологичните родители ще може да бъде разкрита и по административен път, а осиновителите няма да могат да разсиновяват дете - това са част от промените в Семейния кодекс, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане в края на август.
Новите правила за осиновяването бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за закрила на детето От думите на зам.-министъра на труда и социалната политика Деница Сачева се разбра, че процедурата за осиновяване ще приключва по-бързо, тъй като работещите в момента 28 регионални съвета по осиновяване ще бъдат слети в един, който ще бъде национален, съобщава в.”Дневник”.
Така кандидат-осиновителите ще подават само една молба, но ще им бъде търсено дете в цялата страна.
Сега това се прави по региони, за всеки от които се подава отделна молба, а това отнема и време. Според Сачева след промените ще стане по-лесно за всяко дете да бъде открито най-доброто семейство.
Зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева допълни, че в проекта за промени в Семейния кодекс
се предвижда и отпадане на тайната при осиновяването, което ще даде възможност на децата да получават информация за биологичните си родители
по административен път, а не чрез съдебна процедура. В момента така може да се получи само медицинска информация. "И след промените ако биологичните родители не искат да бъдат разкрити, тогава пак ще се върви към съдебно дело", обясни Мичева.
Осиновителите да нямат право да се откажат от детето, предвиждат още новите предложения за промени в Семейния кодекс.
"Процедура на разсиновяване ще има, но не по инициатива на родителите, а само при особени случаи",
обясни зам.-министър Сачева.
В правосъдното министерство планират още да се върне старата процедура за попечителство над децата, която е по-строга.
Според зам.-министър Мичева в момента то се дава само след подаване на молба, което понякога "отваряло врата и за престъпни дейности с деца".
От думите и на двете зам.-министри се разбра, че има случаи, в които процедурата за попечителство се използва за заобикаляне на осиновяването - чрез посредник кандидат-осиновители намирали бременна, която смятала да изостави детето си; мъжът от двойката се представял за негов баща и получавал попечителство след раждането на бебето, а после другата жена го осиновявала.
Ползването на медиатор при развод и родителски конфликт да стане задължително,
обмислят още в правосъдното министерство, но това вероятно ще бъде на по-късен етап. Според зам.-министър Мичева така ще се улесни решаването на родителски конфликти за детето.
С предстоящите промени в Семейния кодекс обаче ще се въведе възможност съдът да задължава родителите да ползват социални услуги като консултации с психолог при развод.
Предвижда се още съдът да решава и кой от родителите да дава разрешение на детето за пътуване в чужбина до навършване на пълнолетие. В момента има случаи, когато единият от двамата не подписва необходимата декларация и спира детето от екскурзия и т.н.
 
Прочетено 1173 пъти Последна промяна от Събота, 06 Август 2016 07:23
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…