All for Joomla All for Webmasters
Световноизвестен специалист прави вътреутробна операция в Медицински комплекс „Д-р Щерев“-София
Пионерът и световноизвестен специалист по фетална медицина проф. Кипрос Николаидес е в България и участва в Първи  конгрес по майчино-фетална медицина.
Форумът се организира от Асоциацията по майчино-фетална медицина и ще се проведе на 13-15 май в хотел Риу Правец. На 16-и май, понеделник  проф. Николаидес ще извърши вътреутробно поставяне на балон катетър на плод, диагностициран с диафрагмална херния  в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, съобщиха от лечебното заведение. 
 
Вътреутробната операция, която ще извърши проф. Николаидес ще се проведе в Медицински комплекс Д-р Щерев“ на 16 май, понеделник  от 10:30 часа, в сътрудничество с проф. Атанас Щерев ( на сн. долу) и д-р Петя Чавеева. ( Снимка : 24 часа")
Интервенцията ще бъде излъчвана на живо посредством камери с висока резолюция и телевръзка от операционните зали на Комплекса и ще бъде наблюдавана от десетки специалисти по фетална медицина, акушер-гинеколози, други медицински специалисти и специализанти.
Развитието на телемедицината в България, международното сътрудничество с най-добрите медицински центрове и привличането на изключителни специалисти, които да внедряват последните достижения на световната медицина в България, както и специализацията на млади български лекари в най-добрите центрове в Европа и света е част от политиката на проф. Атанас Щерев да е пионер в иновациите и внедряването на нови технологични и медицински решения в  името на българския пациент. 
 
Излъчването на вътреутробната операция ще се състои в конферентната зала на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и ще бъде последвана от разяснителна пресконференция и кратка среща с проф. Кипрос Николаидес. 
 
Кой е  проф. Кипрос Николаидес  ?
Проф. Кипрос Николаидес е ръководител на Центъра по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон –  първия по рода си специализиран център във Великобритания и най-големия такъв в света. Той е един от основоположниците на феталната медицина в световен мащаб. 
Пионер, приложил за пръв път редица иновации както във високоспециализираните ултразвукови изследвания на плода по време на бременността, така и в приложението на революционни вътреутробни фетални операции. Школата на проф. Кипрос Николаидес е подготвила и сертифицирала специалисти по фетална медицина, работещи във водещи лечебни заведения в Европа, САЩ и Азия. Сред неговите ученици са водещите специалисти по фетална медицина в България като д-р Петя Чавеева, извършила първите вътреутробни операции в България, както и д-р Виолета Стратиева и д-р Мария Янкова,основателите на българската Асоциация по майчино-фетална медицина. 
Операцията се извършва вътреутробно под ултразвуков контрол с поставяне на анестезия на плода. С миниинвазивен 3,3 милиметров фетоскоп, в който предварително има въведен катетър с флексибилен балон, се прониква през устата на бебето и се достига до горната част на трахеята под гласните връзки. Там балонът се раздува и освобождава. Целта на раздутия балон е да задържи коремните органи на развиващото се бебе да не притиска белите дробове. Така те могат да продължат своето развитие в следващите седмици от бременността.  
Първата подобна операция в България беше извършена в края на 2014 г. от екип д-р Петя Чавеева, проф. Атанас Щерев и д-р Никола Персико. 
Успешното извършването на уникални вътреутробни операции за спасяване още в майчината утроба на бебета, диагностицирани с различни усложнения нарежда страната ни сред пионерите във феталната хирургия в световен мащаб. 
(PR- статия)
 
Прочетено 1228 пъти Последна промяна от Петък, 21 Октомври 2016 12:49
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…