All for Joomla All for Webmasters
Министър Светлан Стоев призова българите в чужбина да се включат в подготовката на изборите зад граница
Българският външен министър Светлан Стоев призова българските общности зад граница да бъдат активна част от демократичния процес
 
и да се включат с доброволци в подготовката на изборите на 14 ноември 2021 г., „защото те са най-ценният ни партньор при организирането на избори в чужбина“. 
 
Както и досега, Министерството на външните работи разчита на помощта и подкрепата на българските общности зад граница и сме в готовност да работим в тясно сътрудничество по подготовката и провеждането на вота, заяви министър Стоев при откриването в Рилския манастир на XVI Световна среща на българските медии по света, организирана от БТА. 
 
Българският външен министър изрази надежда, че посланието му ще стигне до сънародниците ни с помощта на българските журналисти в чужбина и медиите, които представляват. Във форума – на място и чрез онлайн връзка, участват представители на 27 български медии от 17 държави. 
 
Целта на МВнР на предстоящите избори за президент, вицепрезидент и Народно събрание е да организира честни и прозрачни избори, както и да осигури максимално добри условия за тяхното провеждане, така че да бъде гарантирано конституционното право на глас на всички български граждани зад граница. 
 
Светлан Стоев подчерта, че организацията на изборите зад граница е приоритет в работата му като служебен министър на външните работи и отправи благодарност към българските журналисти по света, изиграли важна роля в процеса на организиране на избори зад граница, както и за популяризирането на страната ни. 
 
„Като дипломат съм имал контакти с много българи в чужбина и съм се убедил, че Вие – нашите сънародници зад граница, сте най-влиятелните посланици на страната ни. Вашата активност и инициативност като граждани и журналисти дават възможност името на България да се чува и да се знае с добро по цял свят“, каза външният ни министър. 
 
Светлан Стоев даде висока оценка на усилията на БТА с цялата й обществена дейност, включително с организирането на форума, да съхранява и разширява контактите с българите по света. МВнР е партньор в това събитие от самото му начало неслучайно.
 
Агенцията е създадена през 1898 г. като част от тогавашното Министерство на външните работи и изповеданията. „Няма как да не съм тук и защото грижата за българските общности зад граница е една от главните мисии на МВнР”, подчерта първият ни дипломат.  
 
Тазгодишната Световна среща, посветена на темата „Медии и истина“, бе открита в Иконната галерия на Рилския манастир от Симеон Саксобурготски. Домакин бе генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
 
На откриването на събитието присъстваха и министърът на образованието и науката Николай Денков, игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий, кметът на Кюстендил Петър Паунов.  
 
Българският външен министър използва случая и прикани участниците в срещата да разгледат изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“, организирана от Държавния културен институт в Кюстендил по повод форума.
 
 
 .
 
 
 

 

Прочетено 205 пъти Последна промяна от Петък, 22 Октомври 2021 19:49
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…