All for Joomla All for Webmasters
Австрийският император Франц Йосиф І дарил 10 хил. крони на католическата болница в София
Сегашната Пета Градска болница в София е била известна като Международната католическа болница„Княгиня Клементина”.
 
Когато Фердинанд Саксобурготски става княз български, в София имало само една болница и това е „Александровска”, която била открита през 1884 г.
 
Медицинската помощ в града се осъществявала в няколко лекарски кабинети и от останали няколко самозвани лечители –хекемини.
 
Населението било предимно неграмотно, в столицата нямало нито канализация, нито течаща вода и епидемични взривове от инфекциозни болести са били чести явления. 
 
По това време в столицата вече са отворени чуждестранни легации, чехи, австрийци и германци оглавяват министерства и държавни структури, тъй като младото княжество няма образована своя администрация.
 
Всички те са католици. За да им бъде осигурена медицинска помощ при нужда, през 1889 г. първият католически свещеник в енорията „Св. Йосиф” –София – отец Тимотей Строна поема инициативата за построяване на болница. Намерението му е в нея да се лекуват предимно чужденци- католици, които пребивават в столицата, разказва clinica.bg. 
 
Майката на княз Фердинанд - княгиня Клементина, прегръща ентусиазирано неговата идея. Болницата е построена за по-малко от 2 години.
 
Дарителските жестове на княгиня Клементина се оказват многобройни и трайно обвързани не само с градежа на лечебното заведение, но и с работата и модернизирането му, и дори с изплащането на работни заплати на медицинския персонал.
 
Като част от протокола за дипломатическа добронамереност, чужди консули също правят дарения за болницата. Австрийският император Франц Йосиф І дарява 10 хил. крони на католическата болница в София с уговорката в нея да се лекуват безплатно бедни австро-унгарци, ако има такива. 
 
Лечебното заведение било открито и осветено на 4 юни 1891 година с името Международна католическа болница „Княгиня Клементина”.
 
Работата на медицински сестри и санитарки вършели шест монахини от ордена „Свети Викенти” (Hl Vinzenz) във Виена. Техни посестрими се грижели и за болните в католическата болница в Пловдив. Впоследствие те били сменени от монахини от ордена на „Светия  Кръст”. 
 
Освен Международната католическа болница в София, заедно с царица Елеонора, княгиня Клементина е сред основните дарители за създаване на Българския червен кръст, спомоществувател е на редица обществени сгради, сиропиталища, училище за слепи,както и на част от железопътната линия на княжество България. 
 
Независимо, че болницата била създадена като католическа, тя приема и пациенти от други етноси и вероизповедания. За по-малко от 10 години тя станала предпочитана от светското общество, което започва да се създава в София по това време.
 
В тази болница на 16 юни 1937 г. се ражда и престолонаследникът Симеон Сакскобурготски. 
 
Княгиня Клементина умира през 1907 г. във Виена, на 88-годишна възраст и е погребана в град Кобург, Германия.  
Има предложение Пета Градска болница в София да се нарича отново „Княгиня Клементина”- името, което лечебното заведение е носило в продължение на 57 години от създаването си през 1891 година. Повод за прекръстването е 130-година от основаването й. 
 
Ако Общинският съвет на София одобри предложението за преименуването на болницата, на входа й ще бъде поставен барелеф или бюст- паметник на княгиня Клементина. 
 
 .
 
 
 

 

Прочетено 278 пъти Последна промяна от Понеделник, 05 Април 2021 22:33
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…