All for Joomla All for Webmasters
Българското външно министерство организира безплатен кинофестивал за сънародниците ни в чужбина
Сънародниците ни в чужбина могат да гледат 22 български филма безплатно в рамките на фестивала „БГ екран онлайн“, който стартира на 20 ноември 2020 г.
 
Събитието е организирано от Държавния културен институт към министъра на външните работи и се осъществява с подкрепата на българските дипломатически и консулски представителства по цял свят. 
 
Филмите са налични в онлайн платформата „Нетера“ от 20 ноември до 6 декември 2020, а в пакета са включени пълнометражни и късометражни игрални продукции, документални проекти и анимационно кино. 
 
Сред избраните заглавия са няколко филма на режисьора Ники Илиев – „Чужденецът“, „Живи легенди“ и „Нокаут“, първият пълнометражен игрален филм на АГИТПРОП – „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, както и една документална продукция на компанията, разказваща историите на пет от най-представителните сгради на социализма – „Дворците на народа“. 
 
Зрителите могат да видят и игралния филм на Анри Кулев „Цахес“, документалните „Загадката Веда Словена“ и „Душевно“, а също и анимационния „Пук“ по приказката на Валери Петров. 
 
Сред предложенията на „БГ екран онлайн“  попадат още „Летете с Росинант“ на режисьора Джеки Стоев с музика, композирана от Горан Брегович, и една история за порастването, разказана през погледа на Димитър Коцев-Шошо в „Маймуна“. 
 
Документалните филми са акцент в програмата на фестивала, като сред селектираните заглавия са:
 
„Да обичаш Кармен“ с Александрина Пендачанска и „Стихията Медея“ със Снежина Петрова, един от филмите на Найо Тицин – „Златното сърце на София“, със сърежисьор Горан Благоев, продукциите на Татяна Пандурска „Вярвам в гения на българския народ – проф. Иван Шишманов“,
 
„Непобеденият генерал – Владимир Вазов“, „Константин Величков – европеецът“ и проектите на БНТ „Мъдростта на Александрия“ и „Цигулката е моят глас“. 
 
Всички филми могат да се гледат безплатно на платформата, на всякакъв вид устройство.
 
.
 
 
 

 

Прочетено 174 пъти Последна промяна от Събота, 21 Ноември 2020 13:57
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…