All for Joomla All for Webmasters
Без PCR или антигенен тест за пристигащите с индивидуален транспорт в Чехия от България
Информацията е на българското Външно министерство.
 
Считано от 31 май 2021 г. България вече е в списъка на Чехия на държави със среден риск от заразяване с COVID-19, което премахва някои от ограниченията при влизане на български граждани на територията на страната. 
 
Пристигащите от България е необходимо предварително да попълнят и изпратят он-лайн електронен формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form). Необходимо е също да се представи при пристигане в Чешката република PCR тест, направен не повече от 72 часа преди това или антигенен тест, не повече от 24 часа преди влизането на територията на страната.
 
Изискването за антигенен или PCR тест не се отнася за пристигащите с индивидуален транспорт пътници от България, но се отнася за онези, които идват с обществен транспорт – влак, самолет автобус. 
 
До 5 дни след пристигането си в Чешката република, пристигащите с индивидуален транспорт следва да направят антигенен или PCR тест. 
 
Няма задължение за самоизолация докато излезе резултатът от направения на чешка територия PCR тест. 
 
Посоченият електронен формуляр на пътуващия може да бъде открит на следния интернет адрес: https://plf.uzis.cz . 
 
Продължават да важат изключенията от горните правила за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници. 
 
Изключение от ограничителните мерки за влизане в Чешката република е в сила и за граждани, които са били ваксинирани против COVID-19 в Чешката република при изминали най-малко 22 дни от извършената първа ваксинация.
 
За такива граждани единственото задължение преди завръщане в Чешката република е предварително да попълнят и изпратят он-лайн електронен Формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form). За тях вече не важат останалите задължителни ограничителни мерки при влизане в Чешката република.
 
Считано от 15.05.2021 г. това изключение важи и за граждани, които са били ваксинирани в Германия, Австрия, Словакия, Полша, Унгария или Словения. 
 
Детайлна информация за условията за влизане в Чешката република може да бъде открита на следните интернет адреси: 
 
 
При нужда от съдействие българските граждани в Чешката република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Прага на следните телефонни номера:
 
+420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991. 
 


 .
 
 
 

 

Прочетено 360 пъти Последна промяна от Неделя, 30 Май 2021 09:25
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…