All for Joomla All for Webmasters
Нова терапия за рядък рак на кръвта
Одобреното лечение за болестта остра миелоидна левкемия e за пациенти, които не могат да понесат химиотерапия. 
 
Европейската комисия одобринова комбинирана терапия на американската биофармацевтична компания АбВи за лечение на остра миелоидна левкемия.
 
Лечението е в таблетна форма и е подходящо за възрастни пациенти с новодиагностицирана остра миелоидна левкемия, които не отговарят на условията за интензивна химиотерапия.
 
Одобрението е валидно във всички 27 държави членки на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. 
 
Болестта е най-честата остра левкемия в света. В момента около 160 хил. души живеят с болестта в световен мащаб. Процентът на новите случаи на остра миелоидна левкемия е 4,3 на 100 хил. мъже и жени годишно.
 
Заболяването е сред най-трудните за лечение видове рак на кръвта. Почти половината от пациентите не преживяват дори една година след поставяне на диагнозата. 
 
Прогнозата обикновено се влошава бързо. Поради възрастта и съпътстващите заболявания не всички пациенти могат да понасят интензивна химиотерапия, затова новата комбинирана терапия може да е основната възможност за адекватно лечение за много от болните. 
 
Острата миелоидна левкемия се развива бързо и може да има сериозни последици. При това заболяване в кръвта и костния мозък се откриват прекалено много незрели кръвни клетки, известни също като бластни клетки, които заемат все по-голямо пространство.
 
Симптомите могат да включват висока температура, голям брой инфекции за кратък период от време, задух, обилно потене, болка в ставите, увеличен черен дроб, подути лимфни възли, уголемяване на далака, необяснимо често кървене от носа или венците, необяснима загуба на тегло.
 
Ако засегнатите клетки навлязат в централната нервна система, може да има симптоми като главоболие, замъглено виждане, замайване, гърчове и повръщане. 
 
„Медикаментът на АбВи (венетоклакс) в комбинация с настоящата утвърдена терапия (азацитидин) подобрява значимо общата преживяемост при лечение на новодиагностицирана пациенти с остра миелоидна левкемия, които не отговарят на условията за интензивна химиотерапия в сравнение с тези, лекувани само с азацитидин“, каза д-р Мохамед Заки, вицепрезидент и ръководител „Глобално развитие на онкологията“ в АбВи.
 
„Очакваме с нетърпение да предоставим продукта ни на повече пациенти с това заболяване, които да се възползват от тази дългоочаквана нова възможност за лечение в страните от ЕС.“ 
 
В България напр. медикаментът за остра миелоидна левкемия ще започне да се реимбурсира най-рано в началото на 2022 година, тъй като трябва да премине през редица локални административни процедури, независимоче вече има одобрение от Европейската агенция по лекарствата. 
 
 

 .
 
 
 

 

Прочетено 103 пъти Последна промяна от Понеделник, 31 Май 2021 20:45
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…