All for Joomla All for Webmasters
Очен лекар е създател на международния език есперанто
Паметник на д-р Людвик Заменхоф има във Виена.
Тази година се навършват 160 г. от рождението на д-р Людвик Заменхоф, създателя на международния изкуствен език - есперанто.
 
Той е полски лекар, офталмолог, който през 1913 г. е номиниран за Нобелова награда.
 
Заменхоф е първороден син в многодетно еврейско семейство. Роден е гр. Бялисток, днешна Полша и умира 57-годишен във Варшава. Самият той с баща си разговарял на руски, а  с майка си – на иврит. На улицата говорел полски. Още от дете Заменхоф говорел още немски и  френски, а в училище – гръцки, латински и английски език. 
 
Оше от дете Людвик  смята, че различните езици създават пречка в комуникацията между хората и ако може да има един общ език, то това  било много добре. Тази идея откриваме в неговата пиеса в 5 действия, наречена „Вавилонска кула“, която той написва едва 10-годишен.
 
През 1879 г. започва да учи медицина, а след дипломирането работи в Еврейската болница във Варшава, а след това открива и свой частен кабинет. В 1886 г. специализира очни болести във Виена.
Създаването от него на международния език есперанто Заменхоф носи в себе си. Още като гимназист той създава първа а версия на своя изкуствен език, наречен „Lingwe Uniwersala“. Годината е 1878 . Следва време на усилена работа през които лекарят подобрява първоначалната версия, предимно откъм граматическата страна.
 
През 1885 г., използвайки познанията си върху няколко езика, Заменхоф е готов с варианта  за международен език, познат като есперанто. 
 
Две години по-късно той издава учебник по есперанто на руски език, а по-късно и на полски, френски, немски и английски език. Издаването му става възможно с финансовата помощ на бащата на бъдещата му съпруга – Клара Зилберник, която е фабрикантска дъщеря. Тя му ражда три деца: Адам, София и Лидия. Линда Заменхоф е тази, която по-късно продължава много ревностно започнатото дело на своя баща. Тя популяризира есперантото както в Европа, така и в Америка. 
 
Малко след публикуването на учебника, се поражда силен интерес, и най-вече в Европа, към международния език есперанто. България също е сред страните, където идеята за есперанто е много добре приета и се разгръща.
 
Започват да се създават клубове със  симпатизанти на есперантото и, въпреки първоначалния скептицизъм, появяват се преводи на най-популярните произведения на литературата.
 
Заменхоф е в основата и на създаването на Международно есперантско движение, както и на световни конгреси. Любопитен факт е, че той се отказва от авторските си права върху изкуствения език и го предоставя на света за масово ползване. 
 
Международният ден на есперантото е 15 декември, който е рожден ден на Заменхоф.
 
Паметник на полския лекар има във Виена. Той се намира в Esperantopark, който е в самото сърце на австрийската столица, между Карлсплатц и Шилерпарк. 
Прочетено 179 пъти Последна промяна от Сряда, 10 Юли 2019 21:32
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…