All for Joomla All for Webmasters
Снимката, която провали сватбата на един българин със швейцарка
Една семейна история на София Ружинова. 
Историята е истинска и се развива в България между 1926-1928 година. Мама имаше един вуйчо на име Александър, които всички обичахме. Той беше виден есперантист, който много обичаше Швейцария. Сандо, както му казваха всички бе заминал да учи в Швейцария, но след смъртта на баща си се бе прибрал, защото нямало кой да го издържа. А като младеж, завърнал се току –що оттам, си бил донесъл и един хамак, на който спял през топлите месеци на открито, завит с копринен юрган.
Та той, не по време на престоя си в алпийската страна, а на една от международните сбирки по есперанто се бе запознал с една швейцарка. Започнали да си пишат, любовта им била взаимна, стигнали вече до годеж и сватба.
Малко преди Сандо да замине за обявяване на годежа им там, не щеш ли, швейцарката, за да съблазни бъдещия си мъж му изпратила своя снимка на която била дибидюс гола. Сандо полудял от ревност казал на майка си: „Ах, тази каква гювендия излезе!”, защото не знаел, че има фотоапарат, който се нагласява и човекът сам може да снима. Рекъл и отсекъл, и не писал повече на швейцарката.
Минало известно време , може би повече от една година, и той отново отишъл на международен конгрес по есперанто, този път в Италия, заговорили се за техника и тогава разбрал, че в Швейцария има много модерни фотоапарати. ( Справката показва, че от 1901 г. са първите самоснимащи студийни апарати, а през 1918 г Кодак пускат на пазара пневматична самоснимачка за всички любителски апарати).
Бързо-бързо писал на швейцарката, но получил ледено писмо, че тя вече се е омъжила за друг, разочарована от българския си приятел, който я изоставил без да й даде и най-малкото обяснение.
Така на вуйчо Сандо му останаха една хубава снимка, много писма и неосъществен брак.
Той много обичаше да разказва тази своя история, знаеше я не само цяло с.Церово, Пазарджишко, а съпругата му Кати много се дразнеше, защото той така я неглижираше през целия си живот, с който иначе живяха и се радваха на деца , внуци и правнуци.

 

Прочетено 429 пъти Последна промяна от Петък, 12 Октомври 2018 15:57
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…