All for Joomla All for Webmasters
Марк Ротко, или изложбата, която си струва да видите
Виена представя за първи път творби на американския художник. 
Платна на големия майстор на абстрактния експресионизъм Марк Ротко (Mark Rothko) показва за първи път във Виена Музеят на историята на изкуството (Kunsthistorisches Museum). Експозицията е отворена за посетители до 30 юни 2019 г.
 
Ротко ( 1903-1970) е роден в семейството на руски евреи, които емигрират в САЩ през 1912 г. Рожденното му име е Маркус Яковлевич Роткович. Баща му е аптекар, но умира 1 година след като семейството търси нова родина. 
 
 
Изложбата във Виена показва творческия път на художника. Той прави 4 по-продължителни пътувания до Европа, в която опознава Стария свят с неговите църкви, архитектурни паметници и музеи. Изкуство и архитектура по своеобразен начин се преплитат в неговите 836 платна, които Ротко оставя на света като свидетелство за своя талант. 
 
Творбите във Виена показват света на художника в ранния му фигуративен период през 30-те години, преходът към творбите от 40-те, и накрая платната от 60-те години с които е станал известен. 
 
Неговият автопортрет (1936 г.), казват галеристите е повлиян от творбите на Рембранд, към които в началото художникът има особен интерес. 
 
Времето от 1941-1946 г, белязано от световни войни стилът на Ротко се променя и става все по-символичен, като реализмът отстъпва на заден план. Религия и митология са във фокуса на вниманието му. През този период той създава своя художествен прочит на „Тайната вечеря”(1941г) , вдъхновен от платното на Леонардо да Винчи. 
 
В периода  на абстрактния експресионизъм след 1947 г. Марк Ротко излага творбите си без рамки, за да създаде една по-непосредствена и дори конфронтационна връзка със зрителите, подсилена от големината на неговите произведения. Той до голяма степен се е отказал и от обичайната практика да се опише творбата чрез заглавие, и предпочита просто да ги преброява…
 
Ротко рисува и своите забележителни композиции за прочутият ресторант „Четири сезона” в Ню Йорк по молба на архитект Philip Johnson. Той обаче е ужасен от претрупания стил на луксозното заведение и връща хонорара, като запазва картините за себе си. „ Всеки, който идва да хапне тук на тези цени няма как и една от моите картини да забележи”, аргументира се той. 
 
Депресията е постоянен спътник в живота на Марк Ротко и това веднага се забелязва  в платната му. На 25-и февруари 1970 г.  художникът слага край на живота си. 
 
„Моите картини се занимават с размера на човешките чувства, с човешката драма, от която толкова много мога да почерпя”, казва един от художниците с най-скъпоструващи картини днес. 
Прочетено 629 пъти Последна промяна от Сряда, 01 Май 2019 18:26
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…