All for Joomla All for Webmasters
Сбогом, кафене Гринщайдл
Локалът затвори врати, бил е открит през 1847 г. от аптекаря Хайнрих Гринщайдл и се превърнал бързо в предпочитано място за виенските литератори. 
Легендарното кафене „Гринщайл” на Михаелерплатц във Виена хлопна врати на 3-и март 2019 година. Предизвикателствата на времето го превърнаха за кратко най-напред в кафене Климт. А новата бизнес концепция предвижда то да бъде превърнато във филиал на Била Корсо по подобие на Хернхутерхаус (Herrnhuterhaus ) или Рингщрасенгалериен  , а търговската площ ще бъде 650 кв.м., съобщиха местни медии. 
Известното кафене има дълга, 172-годишна история. То е било любим локал на артистите от края на 19-и век. Още при откриването си кафенето се намира  на Михаелерплатц в пале „Дитрихщайн” срещу стария Бургтеатър и Хофбург. 
Локалът е бил открит през 1847 година от аптекаря Хайнрих Гринщайдл и се превърнало бързо в предпочитано място за виенските литератори. 
 
През 1848 г. кафенето временно е било преименувано на кафе ”Национал”, защото тук се събирали много политици. 
То е било любимо място на виенския драматург и поет Франц Грилпарцер (1791-1872)  , а също и на литературния кръг „Млада Виена“, който се създава през 1891 г. 
„Гринщайдл „ се свързва и с името на австрийския учен и езотерик д-р Рудолф Щайнер (1861- 1925). Тук неговите приятели го виждат да пише  парламентарни новини, статии и театрална критика, наред с това, че е частен учител и следва във Виенската Политехника.
Кафенето е било и щабквартира на работническото движение и неговите водачи, сред които Виктор Адлер ( 1852-1918) и Фридрих Аустерлиц ( 1862-1931).
 
Eто какво добави и журналистът Димо Ангелов: "Затворена е още една страница от историята на българската общност във Виена. В продължение на повече от четвърт век - от 1968 до 1989 година в кафенето всеки четвъртък се събира (в различен състав през годините) редакционният съвет на вестник "Свободен народ" , месечно издание на българската политическа емиграция.
В различни периоди лидери са Петър Увалиев и Стефан Табаков - в последните години преди падането на Берлинската стена и преди решението на правителството на Австрия от 03.11.1989 година да въведе визов режим за българи и да прекрати приемането на български политически емигранти. Издавани във Виена след 1968 година броеве на българския вестник "Свободен народ" са съхранени".
Прочетено 551 пъти Последна промяна от Петък, 08 Март 2019 20:27
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…