All for Joomla All for Webmasters
Посетете Панаира на лалетата
За 14-и път паркът Емирган в Истанбул е домакин на традиционното цветно събитие.
Паркът Емирган е едно от най-красивите места в Истанбул, особено през пролетта, когато започва сезонът на лалетата. 
 
Фестът се открива още в края на март  и малко обръща традиционната европейска представа за нидерландското цвете. Оказва се, че гордостта на Холандия е всъщност емигрант от Балканите. Луковиците на лалето са пренесени до Ниската земя от Османската империя по времето на Сюлейман Великолепни (онзи от “Великолепният век”) през XVI век. 
 
Търговците от известния Египетски пазар, които продават и луковици от десетки сортове, твърдят, че някога много отдавна лалето било на кантар със златото. Знаете, от едната страна на теглилката слагали луковичките на султанското цвете, от другата жълтици, докато се изравни везната. 
 
С калиграфията и писането има любопитна подробност - три думи в османския турски език се изписват с едни и същи букви и имат една и съща числена стойност - Аллах, лале и хилял (полумесец). Това прави лалето божествено и показва, че присъствието му върху мимбера в джамията не е било просто въпрос на мода или стил.
 
Повече за красивата екскурзия- препоръчваме PARTNER TRAVEL- София
(PR статия)
Прочетено 149 пъти Последна промяна от Понеделник, 11 Март 2019 10:55
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…