All for Joomla All for Webmasters
Как е изобретен кофеина?
Днес светът празнува 225 годишнината от рождението на Фридлиб Рунге (1794-1867), германски химик, изолирал кофеина.
То e само едно от откритията му, белязали неговия 73-годишен път.
 
Като млад , по ”случайност” той открил разширяващото зеница действие на екстракта от бела дона (Atropa belladonna). През 1819 година Рунге показал откритието на си поета Гьоте, който го окуражил да анализира кафето. Няколко месеца по-късно Фридлиб изолирал кофеина от кафето.
Рунге също е изобретил първата боя от въглищен катран и свързан процес за оцветяване на дрехи. Той също е изолирал веществото хинин, което се използва срещу болестта малария. Отделно изследва научното значение на багрилото индиго.
Германският химик се счита и „баща” на хартиената хроматография – ранна техника за разделяне на химични вещества. Сред неговите 
Фридлиб е роден в семейство на пастор в Хамбург. От 1810 г. до 1816 г. той работи в аптеки в Любек, Записва да учи медицина в Берлин и Гьотинген, след което се прехвърля да следва химия в Университета в Йена. 
 
Кофеинът е алкалоид, който се съдържа в листата и плодовете на кафе, чай, какао и др. Всички познават неговото ободряващо, разбуждащо чувство, което влива енергия след поглъщане на чаша ароматно кафе.  
При умора, кофеинът подобрява концентрацията, понижава времето за реакции и подсилва паметта. 
При неразположение, лека простуда и главоболие, кофеинът отново идва на помощ. Кофеин се добавя в някои медикаменти против грипни и простудни състояния.
 
Кофеинът има и своята "тъмна" страна. Колкото повече кафе се приема от организма, толкова по-силна става нуждата от още него с времето.
След прием на кофеин се отделят и значително повече стомашни сокове, които с времето причиняват киселини, развитието на язви, гастрити и др, посочват специалисти. 
 
При поглъщането на повече кофеин, при някои хора се явява нервност, тревожност и сърцебиене ( в сърцето кофеина усилва действието на адреналина). 
Прочетено 246 пъти Последна промяна от Петък, 01 Март 2019 23:31
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…