All for Joomla All for Webmasters
Как във валдорфските училища учат биология и ботаника?

Валдорфските учебни дъски са истински произведения на изкуството. 

По какво можем да познаем една валдорфска класна стая? По стените в преливащи цветове? По масата на сезоните? Уютната домашна атмосфера? Или учебната дъска, изрисувана в изящни рисунки?

Разбира се, отговорът е „по всичко от изброените“.

Но изрисуваната по валдорфски учебна дъска има специално място в сърцата на деца и учители. Ако влезете в което и да е валдорфско училище по света и се разходите из класните стаи след края на часовете, можете да се насладите на истинска изложба от цветни картини, създадена върху множеството черни дъски в класните стаи. И ако ви е за първи път, можете да останете дори изумени, че подобно изкуство съществува. При това се създава всеки ден отново и отново за най-важната аудитория: децата.


И така, любувайки се на тебеширените картини, вие можете да придобиете добра представа за учебния материал, който се изучава тази седмица от всеки клас. Така например в една от стаите виждате приказна картина с главен герой храбро гномче, придружена от изписани главно и малко “г”, и множество думички, започващи с “г” – това явно е класната стая на първи клас, които в момента изучават азбуката. В друга стая виждате нарисуван рицар, целият в доспехи – това може би е някой от средните класове, които изучават в момента съответната историческа епоха. Във всеки клас и по всеки предмет валдорфските рисувателни техники по дъската намират своето място и подпомагат усвояването на учебния материал.
Каква е ролята на валдорфската учебна дъска?
Във валдорфските училища учебен материал и истории винаги се преплитат, за да направят учебния материал достъпен и интересен. И тъй като в безброй поколения назад нашите предци са предавали мъдрост и познание под формата на песни, приказки, сказания и легенди, нашите мозъци буквално са “проектирани”, за да възприемат историите по-добре, от колкото сухите факти. За това валдорфските педагози усъвършенстват непрекъснато умението си да разказват истории, съобразени с възрастта на децата. История може да бъде всичко, което е поднесено по жив и интересен начин – от приказка, легенда, притча, до описание на историческо събитие, химичен експеримент, географска област, анатомия и т.н.


Валдорфската учебна дъска е като красиво цветно платно, имащо за цел да вдъхновява, да стимулира стремежа към красивото и разпалва въображението. Чрез своята рисунка учителят „съживява“ историите, които разказва, и учебния материал, който преподава. Изрисуваните валдорфски учебни дъски са цветният декор, върху който се развива действието в тези истории.
Във валдорфските училища по целия свят децата не се притесняват да бъдат повиквани на дъската. Да излезеш отпред не е наказание, нито изпитание. И как би могло да бъде, когато да излезеш отпред означава да бъдеш поканен за главна роля в история с красив цветен декор – учебната дъска, изрисувана старателно и с любов от класния учител?
Лесно ли се създават валдорфските рисунки по дъската?

За създаването на изящните валдорфски рисунки учителите използват пастели в богата цветова палитра. Стандартните тебеширени комплекти не вършат работа. Необходимо е и усвояването на различни рисувателни техники, например: начупване на пастела, прилагане на различен натиск (за различна дебелина на линиите), промяна на посоката и ъгъла за постигане на текстури, преливания и др.
И в заключение ще кажем, че изкуството присъства във всички часове в различни форми във валдорфското училище. Така, както децата се учат и развиват чрез изкуството, така и техните учители се развиват чрез изкуството на рисунката върху черната дъска, свиренето на музикални инструменти и ръкоделието.
Източници: http://www.waldorf.bg/
http://www.chalkboarddrawing.org/
Още за валдорфското обучение
в цяла Австрия, както контакти на детските градини тук
(http://www.waldorf.at/kika2/kigadressen.htm)

и валдорфските училища (http://www.waldorf.at/schulen/schuladressen.htm

можете да намерите на адрес: http://www.waldorf.at/hauptseiten/unteruns.htm
Повече за валдорфската педагогика в България
- http://waldorfbg.org/,
http://zlatno-zrantse.bg/,

http://www.waldorf.bg/wp/bg/,

http://www.aobg.org/index.php?ln=1&id=171,

http://new-waldorf-sz.blogspot.co.at/

 

Прочетено 266 пъти Последна промяна от Вторник, 30 Октомври 2018 11:54
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…