All for Joomla All for Webmasters
Сезонът на нара в Австрия започна
В миналото го наричали плод „древен, мистичен и много различен”. 
Наровите дървета растели във Висящите градини на Семирамида, считани за едно от чудесата на света. Нарът е споменат в Стария завет, бил е любим плод на египтяни и гърци. В миналото го наричали плод „древен, мистичен и много различен”. Толкова различен, че чак е невъзможен за ядене. 
При разчупване се виждат стотици наситеночервени семенца, подредени като в пчелна пита, блестящи като гранати ( използвани в бижутерията). Един нар има около 500 зърна. Те може и да нямат аромат, но утоляват жаждата, боровинково стипчиви са и са сладки като розовата вода. Счита се за символ на здраве, късмет, плодородие и безсмъртие.
Град Гранада ( испанската дума за нар) носи името на плода, а той е изобразен върху герба на испанския град.
В наши дни е минало доста време, докато плодът стане популярен като отделянето и яденето на семките, всъщност, са най-сериозното предизвикателство. 
Вътрешността на нара е почти изцяло изпълнена със семенца, които са наредени в две отделения.Тънкостта и запазването на добрия им вкус е да се отделят добре от месестата и горчива свързваща мембрана.Традиционният начин за ядене бил всяко зрънце да се измъква от отворения плод ( с игла), но това вече никой не го прави. Най-лесният начин е да отворите плода и да извадите семената, а за да не се изцапате го направете във вода над кухненската мивка. Първата стъпка е да си сложите престилка. После поставете нара върху хартиена салфетка. Направете разрез с остър нож по цялата окръжност на плода. Внимавайте да не срежете по-надълбоко от кората. Поставете разрязания плод в голяма купа с вода и го разчупете под водата. Отстранете семената от жълтата мембрана. При отделянето те ще изплуват на повърхността. Извадете ги с цедка и ги прехвърлете в друга купа.
Семената трябва да се стриват само с чукче и хаванче, иначе ще задръстят мелничката за подправки.
За да направите сок, сложете семената в кухненския робот или блендър, и разбийте до гладка консистенция. Прецедете, за да премахнете твърдите остатъци. От средно голям нар ще получите около 1 чаша зрънца и ½ ч.ч сок.
Лесно можете да направите и меласа от нар. Сложете зърната в тенджера и варете, докато се получи течност с плътна консистенция.
Може да поръсите със семена от нар всяко готово ястие и това ще му придаде сладък вкус и хрупкавост.
Сокът от плодовете на нара повишава съпротивителните сили на организма и има общоукрепващо действие. Има международни проучвания според които мъже, които имат проблеми с ерекцията, могат да се възползват от чудодейните свойства на сока от нар.
Сокът е богат на витамини от В-група, витамин С и още 15  различни аминокиселини, фруктоза и др. Но както всеки продукт, така и той не е за всички: хора които  имат  повишена киселинност на стомаха, панкреатит или други заболявания на храносмилането трябва  да го избягват.
Една от най-големите болници в Австрия,с над 400- годишна история - Krankenhaus der Barmherzigen Brüder ,
чието име в превод означава „Болница на Милосърдните братя”, има за лого нарът - символ още от древността на човешката и божествената любов, но и на безсмъртието. 
Прочетено 216 пъти Последна промяна от Понеделник, 29 Октомври 2018 18:41
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…