All for Joomla All for Webmasters
Паркът Врана в София- европейски, идиличен и носталгичен

Паркът Врана се причислява към пейзажните паркове (Landschaftspark).

По своeто изпълнение той не отстъпва на известните пейзажни паркове, създадени в Европа през XIX век. Паркът „Врана“ е бил предназначен за царското семейство като извънградска лятна резиденция. 

 

Врана е непознато място за гостите на столицата, но любимо „тайно“ място за софиянци. Ще ви посрещнат вековни дървета и широки зелени поляни.

 

За разлика от другите паркове в София, Врана носи по-различна атмосфера и настроение. По дизайн, архитектура и детайли прилича повече на германски или английски парк. Тук ще се отбиете при бившите царски оранжерии и бившите конюшни. 

 

В детския кът малчуганите пък се радват на старинни дървено влакче, старинни дървени кончета и старинно дървено самолетче, в което двама малчугани могат да спорят кой да е пилот. 

 

Пейзажът в парка се сменя непрекъснато. Докато сте в по-носталгичната му част, изведнъж виждате кулите на двореца, който също носи западен елемент, с изключение на параклиса. 

 

Езерото с лилиите е друго прекрасно място в парка. Пеенето на птици, алпинеума, ромонът на водата го прави притегателна зона за отмора с елементи на дзен.

 

Алпинеумът, който е разположен южно на езерото, е построен през 1903 г., т.е преди 120 годиниот градинар от Ботаническата градина Dahlem в Германия. 

 

Докато се разхождате изведнъж погледът ви се насочва към един неочаквано интимен аспект- любовта и привързаността на царското семейство към техните четириноги любимци, споделяли с тях живота.

Гробището за кучета е едно от малкото, което София е имала, наравно с гробищата на водещи европейски столици като Париж и Берлин. 

 

Паркът Врана се стопанисва от Столична община, след като през 2001 г. е подарен от Симеон Кобурготски на столичани.

 

Паркът е разположено на 11 км от центъра на столицата. Впечатляващо е голямото разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на по-малко от 100 хектара. 

 

Входът за Врана е платен. Ако си правите излет и пикник, мястото също не е подходящо. Има изрична забрана, че в парка не се хапва, не се пие и не се пуши никъде в него. Врана е изпъстрена с многобройни пейки за своите посетители, които да се насладят на различните пейзажи. 

 

Паркът е предпочитан и за разходки с малки деца, а също и за младоженци, които го избират, за да запечатат различни кътчета от него за най-важния ден от живота си! 

 

Знаете, не ви разказваме всичко, за да отидете и после да допишете споделеното от нас.

Светлана Желева
Десислав Паяков

Прочетено 1144 пъти Последна промяна от Понеделник, 10 Юли 2023 15:47
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…