All for Joomla All for Webmasters
Висш колеж по биодинамика отвори врати в Дряново
Дипломата ще бъде издавана от Кросфийлдс институт –Великобритания, където е лицензиран колежът и ще е призната в цял свят,
като в началото ще се предлага само бакалавърската програма. 
Висшият  колеж по биодинамика отвори врати в Дряново. То ще е единственото учебно заведение на Балканите, където ще се преподава на теория и практика биодинамично земеделие, а колежът е лицензиран от Кросфийлдс институт (Crossfields Institute) във Великобритания. Това съобщи Силвия Велкова, агроном и преподавател в новото учебно заведение. 
Студентите ще се обучават за различията между органичните и биодинамичните практики в селското стопанство, какви са международните стандарти в производството и преработката на храни, създадени от ДЕМЕТЕР (световна търговска марка за екохрана и земеделие), както и кои са биодинамичните препарати, как се приготвят и използват.
 
В учебния план са включени още биодинамичния календар за работа във фермата, създаден от Мария Тун, а също и модул за това как да създадете своя биодинамична ферма. 
През 2019 г. се очакват първите 100 студента като се предвижда всяка година броят им да се увеличава с 10 на сто до 2023 г. Колежът ще обучава студенти освен от България, още от Гърция, Турция, Украйна, Молдова, Беларус. 
Дипломата ще бъде издавана от Кросфийлдс институт –Великобритания и ще е призната в цял свят, като в началото ще се предлага само бакалавърската програма, уточниха от новото учебно заведение.
От колежа ще организират още зелено училище, семинари по биодинамично земеделие с известни лектори от цяла Европа, уоъркшопове. Предвижда се да заработи и издателство. 
Историята на биодинамичното земеделие започва от австрийския философ и езотерик д-р Рудолф Щайнер, който въвежда биодинамичните принципи като насърчава земеделските производители да погледнат към космоса преди засаждане на културите и прибиране на реколтата.
Любопитен факт е, че преподаватели за Колежа по биодинамично земеделие в Дряново са преминали курс в емблематичния Емерсън Колидж  (Emerson College). Това е учебен център, в който се провеждат множество  международни обучения, свързани с Гьотеанският подход към науката, изкуството, образованието, разказа специално за Sanus et Salvus Силвия Велкова.
Едно от направленията в които новия колеж ще работи е необходимостта на потребителите да се предлага истинска, чиста и сезонна храна, за да бъдат по-здрави, по-енергични и по-дълголетни. 
Защо е необходимо хората да се върнат към регионалните, сезонните и екологично чисти храни?
Едно растение развива своите вкусови качества в зависимост от условията на околната среда. Две семена лимец с еднаква генетична информация, отгледани при различни климатични условия- напр.в Австрия и България- ще развият растения с известни разлики в състава на хранителни вещества. Тези различия, макар и дребни на вид, се натрупват в реколтата всяка година и дори след няколко години се развиват достатъчно, за да може да се каже, че растението е привикнало към местните условия, приспособило се е към тях и е развило своите качества, съобразно местните климатични дадености. Тогава то е най-полезно за храна на хората, които живеят този район, обясни агроном Силвия Велкова.
Храна, доставяна от хиляди километри няма как да има същата хранителна стойност, каквато имат регионалните продукти. Естествено, технологията на отглеждане на плодове и зеленчуци оказва не по-малко влияние върху този процес. Тези, които са  отгледани на здрава почва, без влагане на синтетични торове и препарати, узрели на слънце и прибрани след достигане на технологична зрялост развиват в максимална степен своите вкусови и хранителни качества. 
За контакти:
Висш колеж по Биодинамика 
Ул. Димитър Крусев 1
5370 Дряново
www.mybiodynamics.eu (предстои да бъде активиран)
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

 
Прочетено 1940 пъти Последна промяна от Сряда, 21 Ноември 2018 20:10
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…