All for Joomla All for Webmasters
Котките на Ленинград
Днес Ермитажът в Петербург има на стаж 70 котки. 
Пресотделът на световноизвестния музей дори е отделил специален секретар, който да отговаря за тях. Те са настанени в мазето на Ермитажа.
 
В минали времена те дори се разхождали през галериите му. Тяхната задача винаги е била много отговорна: те трябва да ловят мишки и плъхове и по този начин да пазят колекциите. 
 
Котешкото присъствие в Ермитажа има дълга традиция, която води началото си от 1745 г. Това става по заповед на императрица Елисавета Петровна, която издава указ да се доведат котки в Зимния дворец, за да се контролира числеността на мишките. 
 
Единственото време, когато котките са изчезнали от двореца, бе по времето на близо 900 -дневната блокада на Ленинград  по време на Втората световна война (септември 1941-януари 1944).
 
Гладуващите жители на Ленинград  бяха принудени да ги ловят, за да оцелеят. В резултат градът бе наводен с плъхове, които започнаха да унищожават провизиите и да прегризват  кабелите.
 
Стигна се дотам, че оцелелите котки бяха пазени изключително много и дори в някои дневници ленинградчани записаха, че виждат в това „лъч надежда, че ще оцелеят”.
 
Непосредствено след падането на обсадата се издаде нов указ, подписан от председателя на Ленинския съвет, да се внесат в града котки от окръг Ярославо.
 
Четири вагона с котки пристигнаха в Ленинград. Част от тях бяха приети веднага на гарата, а друга - раздадени на местните жители.
 
През януари 1944 г. Е.Пантелеев написа в дневника си, че една котка в града струва 500 рубли .За сравнение 1 кг хляб се продавал за 50 рубли, а заплатата на един пазач-120 рубли.
 
Една друга ленинградчанка, Зоя Корнилева разказва  в своите спомени, как за една котка е давала най-скъпото,което са имали- хляб. „Аз винаги оставях от своята дневна дажба на една жена, която се грижеше за една котка”. Така тиранията на плъховете в града и Ермитажа бе овладяна. 
 
Днес Ермитажът в Петербург има на стаж 70 котки, а останалите са били раздадени. През 2015 г. от Ермитажа бе създаден специален уебсайт за хора, които искат да си осиновят котка от музея.
 
На един мъж, който бе сред първите, поискал да си вземе домашен любимец оттук, му бе казано, че е чест да получиш коте от Ермитажа. 
Десислав Паяков
 

Прочетено 1119 пъти Последна промяна от Четвъртък, 21 Май 2020 20:52
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…