All for Joomla All for Webmasters
Лечебната сила на пеенето
Магдалена Пюскюлева - арт терапевт, магистър психолог и консултант, педагог по изобразително изкуство със своята рубрика ”Силата на изкуствата”. 
 
Може би ще се запитате: Каква е лечебната сила на Пеенето? 
 
В моята работа като арттерапевт и от личен опит в последните години наблюдавах лечебното свойство на песента. Много съм говорила по темата, но все още се вижда подценяването на това на пръв поглед лесно занимание. 
 
След като открих за себе си лечебният ефект на песента и разбрах кога тя наистина е таква, и кога е просто песен, за мен се случи вълшебството! Една песен първо се появява като „актуална” (така си я нарекох), а след това когато се изпее качествено тя се превръща в ЛЕЧЕБНА (отделям специална глава по темата на стр. 54 в моята книга „Силата на седемте изкуства”).
 
“...Силата на музикалното въздействие е била обект на наблюдение и проучване още от незапомнени времена. Още в древността хората знаели, че музиката притежава тайнствена сила и благотворно въздействие върху душата и тялото на човека. Във всички времена музиката на различни народи и племена по света е играла и продължава да играе главна роля в лечебната сфера.
 
От най-ранните епохи на човешката цивилизация официалната медицина успешно е използвала музиката за лечение на много заболявания. В процеса на историческото развитие на обществото начинът, по който е била възприемана и интерпретирана музиката, е търпял непрекъснати и динамични промени. Съществуващи или изнамерени факти за това как музиката влияе конкретно върху хората, върху техните действия и постъпки, върху емоциите и изживяванията, можем да открием в достигналите до нас древни предания, митове и легенди, както и в религията на редица народи.
 
Подобен на Орфей е Гу Па от древнокитайската митология, който свири на цитра. А шумерският митичен герой Гилгамеш, цар на легендарния град Урук, е възпят в акадската литература, как със своите барабани търси пътя към подземното царство. Пак в Библията се описва как когато зазвучали тръбите, рухнали стените на град Йерихон.
 
Всички тези примери показват свързването на музиката според древните учения с магическите сили с космологията. Музиката винаги е била съществена съставка в най-ранните магично-митични целебни ритуали при лечението на душевни и телесни заболявания. Още от древността тя е играла особена творческа роля в качеството си на управляващ фактор, позволяващ на Магове и на Посветени да осъществяват духовно владетелство над хората.
 
Във всички времена тя се е признавала като най-тайнствения, най-загадъчният и най-невъобразимо изтънченият фактор за развитието на живата природа. Вече е научно доказано, че музиката притежава способността да пресъздава в многообразни нюанси сложните човешки чувства, мисли и преживявания, което и позволява с голяма сила да въздейства преди всичко върху емоционалната, а оттам и върху  интелектуалната и волевата сфера на личността.
 
Факт е, че от прастари времена музиката се използва за предизвикване на екстаз и ентусиазъм, за подбуждане на агресивност при воденето на бой, за успокояване, както и за подпомагане на общуването...” („Силата на седемте изкуства”)
 
„... Може би се питате: Какво е направлението в съвременната музикотерапия? 
 
Първо, това е Любовта към пеенето. В практиката си установих, че пеенето е най-бързо сближаващото изкуство. Хората се отпускат и общуването става леко и приятно. Наблюдавах и бързото намаляване нивата на психичен стрес.
 
Активира двете хемисфери на мозъка. Учи да вербализираме себе си, както и да поставяме граници като казваме НЕ. Учи ни как да изразяваме нашите желания и мисли. Учи да приемаме СЕБЕ си такива каквито сме, както и другите такива каквито са без да ги осъждаме. Балансира гърлената чакра. 
 
В моята практика аз го наричам ЛЕЧЕБНО пеене. Лечебното пеене е когато участват минимум три сетива- очи, уши, уста, т.е. гледаме текста, слушаме музиката и пеем на глас. Просто е и уникално като въздействие.
 
Самото усещане когато песента се влее в теб, мине през теб и настърхваш. Усещането за свързаност с невидимите светове чрез мелодията. Душата ти се изпълва с енергияи се въздига. Винаги пеем както обичам да ги наричам „актуални песни”. Често водят до катарзис.
 
Обръщаме внимание коя дума или изречение от текста е активирало емоции или сълзи. Те са ключът, точно тези думи носят информацията на нашите травми и песента става „лечебна”. Пее се „лечебната песен” докато спре да ни въздейства и вълнува. Понякога се пее с месеци...” („Силата на седемте изкуства”)
 
 
Петата чакра отговаря на музикално певческото изкуство. Тук влиза звукотерапия, свирене на музикален инструмент, и разбира се пеене. За лечебното пеене вече знаете (виж предни статии). Тук се случва вербализирането на себе си, нашите желания, емоции, чувства. Когато не е в баланс оказва директно влияние на 2-ра чакра и всички останали. Бих казала, че този енергиен центъре е ключов.
 
„Симптоми за хиперактивност на чакрата: авторитаризъм, догматизъм, фанатизъм, реакции на свръхчувствителност, негативни и резки изказвания, стремеж за вкопчване в традицията, прекалена активност, пазене на тайни, не спазени обещания.
Симптоми за преразход на чакрaта: намалени творчески способности, емоционална нестабилност. 
 
Ето част от психосоматичните болести, които се повлияват от певческото изкуство? 
 
1. Гърло, ангина, ларингит, фарингит– отразява състоянието на взаимоотношенията с близките хора. Възпалено гърло- задържане на гневни думи. Чувство на неспособност да се изразите истински. Преглъщане, подтискане на гнева, страх от изразяване гласно на мислите, липса на самоизразяване; При Ларингит- толкова сте ядосани, че не можете да говорите. Страх ви е да вземете думата, възмущение от властта или страх от авторитети; Ангина- силно убеждение, че не можете да се застъпите за себе си и да искате това, от което имате нужда; 
 
2. Анемия – липса на радост в живота, страх от бъдещето, комплекси, вкопчване в стари обиди, пагубни мисли и емоции; 
 
3. Астма – подтиснато ридание с източник конфликт от детството, силна зависимост от външни фактори, неспособност за самостоятелен живот, страх от живота. Също и задушаваща, стаена любов. Неспособност да дишаме за себе си. Безсилие. Потиснат плач;  „Твърде много се стремите да угодите на другите. Искате да сте съвършени. Трудно ви е да отказвате, да отстоявате себе си и да изразявате чувствата си. Напрягате се до краен предел, докато се изтощите напълно и останете без дъх. Изпитвате слабост, тревожност и липса на вътрешна сила. Позволявате на другите да ви контролират. Чувствате се наранени, блокирани, затворени в клетка.” (Сигъл И.; стр. 198) 
 
4. Бронхит – неизказан гняв и дълготрайни претенции, невротична атмосфера на живот; Разгорещена семейна среда с кавги и крясъци. Понякога тишина.; 
 
5. Бактериална инфекция- чувствате се слаби, лесно се влияете от другите. Изисквате внимание от другите на всяка цена, чувства на гняв, раздразнение и фрустрация. Затаени и несподелени емоци; 
 
6. Буца в гърлото (хистерична топка)-  Страх. Недоверие в жизнените процеси. 
 
7. Пневмония – отчаяние и умора от живота, незараснали емоционални рани; 
 
8. Хипертония /високо кръвно налягане/– вътрешно напрежение и съпротивление, породено от страхове, недоверие, нежелание за приемане на ситуациите, потискане на истинските чувства; 
 
9. Хипотония /ниско кръвно налягане/ – липса на вяра в собствените сили, дълготрайна борба и съпротиви; 
 
10. Херпес – Трудно възприемане на нови идеи и мисли, неизказани гневни и тъжни мисли; 
 
11. Туберкулоза – дълготрайна депресия и тъга; 
 
12. При заекване- несигурност. Липса на самоизява. Забранено ви е да плачете.» („Силата на седемте изкуства”) 
 
Виждате колко е важно ТВОРЧЕСТВОТО за нашето ЗДРАВЕ! То се проявява единствено през изкуството.  А що е изкуство, това е широка тема и е въпрос на вкус и гледна точка. 
 
Сега едно предизвикателство за вас: пейте всеки ден :
Лечебната песен за СМЕЛОСТ е песента в изпълнение на Дони и Момчил. 
Текст и аранжимент Добрин Векилов- Дони. 
 
 
Зад решетки, покрити от черна дъга
ние виждаме слепи света.
Кой направи това да не никнат цветя 
и открадна небето с дъжда? 
 
Кой постави цвета на сурова земя 
върху женски забрадки и кал? 
А хората спяхме тихо зад всяка врата 
и буден стоеше страха. 
 
Тихи улици стряскат се нощем насън, 
чули сякаш първичния гръм. 
А хората спяхме тихо зад всяка врата 
и буден остана страха. 
 
Кой нарисува картина на бездната, 
в която тревата бе пепел и прах? 
А хората спяхме тихо зад всяка врата 
да кажем ли не на страха? 
 
Има слънце и облаци, има небе, 
и луна, и красиви цветя. 
Събудете се всички и вижте света! 
Да кажем не на страха! 
 
И хората вече будни стоиме сега 
да кажем не на страха! /4/ 
 
А сега как се почувствахте? 
 
Ако искате да разберете още, кои соматики се благоприятстват от  чрез пеенето, и как въздейства звукотерапията, кои звукосъчетания на кои органи и системи лекуват- прочетете книгата „Силата на седемте изкуства”! 
 
Ако решите да си закупите книгата или да ви направя анализ по рисунката чрез артдиагностичния подход на методиката, можете да се свържете с мен лично като:
•ми се обадите на 0888 798963;
•да ми пишетете във фейсбук: Magi Piuskiuleva; 
•както и да следите страницата ни: power of seven arts; 
•или да ми пишете чрез контактната форма в сайта ни: powerofsevenarts.com 
 
Пожелавам ви вдъхновение!

Прочетено 1934 пъти Последна промяна от Четвъртък, 12 Март 2020 11:39
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…