All for Joomla All for Webmasters
Ден на отворените врати в Монтесори-Виена
Запознайте се с възможностите на училища Монтесори на 26 и 27-и април 2019 г. 
Частно училище Монтесори-Виндобона организира на 26 и 27-и април 2019 г. Ден на отворени врати. На 26 април (9-12 ч) и на 27 април (14-19 ч) родители и деца ще могат да се потопят в чудния свят на една нежна педагогика, създадена от италианската учителка Мария Монтесори преди повече от 100 години. 
 
Методът Монтесори е метод за възпитание още от най-ранна детска възраст.Основан на практическите наблюдения и на научните открития на д-р Мария Монтесори, италианска лекарка и възпитателка, методът се прилага успешно вече повече от 100 години и печели популярност в цял свят. 
 
Заради огромния си принос към съвременното образование, Мария Монтесори е номинирана три пъти последователно за Нобелова награда. 
 
Днес методът Монтесори е изключително популярен и широко прилаган в цял свят (98 страни, вкл. и Австрия). Най- убедително са залегнали идеите й в Скандинавските държави, Австралия, Африка, Индия, Китай, САЩ, Канада. Днес по света има над 20 000 Монтесори училища. Детските градини Монтесори в света са хиляди. 
 
Мария Монтесори смята, че всяко дете по природа е умно и талантливо. За нея е особено важно да се зачита уникалността на всяко едно дете. Задачата на възрастните е да помогнат на детето да разкрие и развие своя потенциал, да го научат самостоятелно да изучава света. 
 
Главното във философията на Монтесори е детето. В специална среда то усъвършенства своето физическо състояние, формира моторни и сензорни навици, съответстващи на възрастта му, придобива навици на базата на собствения опит. Педагогът само наблюдава детето и създава среда, в която детето да може да се развива. 
 
Основните принципи на метода на Монтесори са свободата и личният избор на детето. То само изгражда своето собствено „аз“, самостоятелно решава в кой етап от живота си кой „прозорец“ за познания да отвори и да направи възможно възприемането на определени умения и знания. 
 
Девизът на педагогиката на Монтесори е:“Помогни ми да се справя сам!”.
 
Методът се основава главно върху развиването на усещанията на децата. Чрез привлекателни материали за свободните и индивидуални дейности, детето укрепва своето зараждащо се "Аз". Децата развиват креативност, умения за разрешаване на различни проблеми, критическо мислене и умения за оптимално разпределение на времето, за да могат след това като пълноценни личности да внесат своя принос към обществото и околната среда.
Повече за педагогиката на Мария Монтесори:
 
Контакти: Австрия 
 
Контакти: България
 
 
 
Прочетено 887 пъти Последна промяна от Неделя, 14 Април 2019 14:07
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…