All for Joomla All for Webmasters
Магнетичният тракийски и античен град Кабиле

Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ край Ямбол чака своите посетители отблизо и далече.

На 7 км от Ямбол се намира единственият в България запазен голям тракийски античен град – Древният Кабиле. Той има уникалния шанс да е съхранен и до днес, за разлика от Севтополис, останал под язовир „Копринка“ или другия голям тракийски град - Филипопол, върху който пък е застроен съвременен град.

Това позволява „Кабиле“ да бъде почти изцяло проучен и да е лесно достъпен за туристи. Архитектурните останки на „Кабиле“ са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани.


Археологическият резерват е в списъка на 100-те национални туристически обекта.
От 1927 г. „Кабиле“ е обявен за „Народна старина”, а от 1969 г. е паметник на културата от национално значение. Характерното за обекта е, че дава уникална възможност за

своеобразно пътуване през времето със „спирки”: Праистория, Тракийска епоха, Елинистичен период, Римска епоха, Ранно Средновековие.

ИСТОРИЯ:

Кабиле възниква към края на ІІ хил. пр. Хр. край голям култов център на възвишението „Зайчи връх“. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа.
Според историческите сведения, Кабиле е превзет от Филип Македонски през 341 г. пр. Хр., а по-късно за известно време в него е пребивавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски. 

През първата половина на ІІІ в. пр. Хр. Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток.

Кабиле е и единственият град във вътрешността на Тракия, който имал собствена монетарница, където са сечени царски и градски емисии в периода ІІІ - ІІ в. пр. Хр. След превземането му от римляните, от началото на ІІ в. сл. Хр. Кабиле се превръща в един от двата най-големи римски военни лагери в провинция Тракия. Градът престава да съществува, след като аварите го разрушават в края на VІ в.

АТРАКЦИИ:

От проучените и експонирани обекти могат да се видят: Тракийската крепостна стена с няколко кули, западна порта като част от нея, скалното светилище на Зайчи връх, две ранно християнски базилики от началото на 4 век, две римски бани, участъци от римската стена в рамките на римския военен лагер с няколко кули, две казармени помещения, складове за зърно, както и един почти изцяло проучен късно античен квартал от периода 4-6 век.
Посетителите на обекта могат да видят на място филм за историята на Кабиле, 3D възстановки на част от експонираните обекти, да се разходят самостоятелно из резервата с аудио-гид система или поръчат специална беседа за астрономични и биометрични наблюдения, свързана с тракийското скално светилище “Зайчи връх “– древна слънчева обсерватория.

В рамките на резервата е обособен атракцион „Кастелум“ – умалено копие на землено-дървен римски лагер, изграден на площ от 1000 кв. м. Той е естествен декор за възстановки на исторически събития – сражения между римски и тракийски войни, пресъздаване на елементи от бита, ежедневието и бойните техники на римските легионери.

Възстановки могат да бъдат заявени и като специално събитие при посещение на организирани групи.

Музейната експозиция към резервата привлича не само с експонати от самия „Кабиле“, но и с представяне на ценни находки от селищни могили от долна Тунджа – оръдия на труда, керамични съдове, накити и култови пластики от периода на неолита, бронзовата и ранно-желязната епохи и др. Специален акцент са находките от праисторическата могила при с. Драма, която е най-добре проучената селищна могила в Югоизточна Европа.

РАЗПОЛОЖЕНИЕ:

Достъпът до Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ е изключително улеснен. Разположен непосредствено до Автомагистрала „Тракия” - на 283-я километър от София и на 76 км от Бургас,
„Кабиле“ е единственият археологически обект в България, който има собствен пътен възел към магистрала.


Работно време: Без почивен ден

1 март – 30 октомври
9:00 ч. – 18:00ч.

1 ноември – 1 март
9:00 ч. – 16:00 ч.

За въпроси и запитвания:
+ 359 46 66 34 03, + 359 46 27 36
Регионален исторически музей- Ямбол

(PR статия)

Прочетено 807 пъти Последна промяна от Петък, 21 Октомври 2016 12:29
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…