All for Joomla All for Webmasters
Български лекар създаде приставка за скенер, която прави точна диагностика на рака на гърдата
Д-р Йордан Спирдонове, специалист по образна диагностика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“-София
 
стана изобретател на приставка за подобряване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на гърдата. 
 
„Дълги години се сблъсквам с проблема за локалната диагностика и определяне стадия на болестта при невъзможност за извършване на ядрено-магнитен резонанс. 
 
Точната диагностика и определяне стадия на развитие на рака на млечната жлеза би могла да спаси живота на много хора ”, убеден е радиологът. Той обяснява, че досега прецизността пр диагностиката на онкологични заболявания на млечните жлези беше намалена при стандартната компютърна томография по гръб.
 
Причината е, че гравитацията води до изместване встрани и деформация на млечните жлези. Изобретението на д-р Спирдонов позволява да бъде въведена нова позиция на тялото - по корем – с което диагностиката е по-прецизна.
 
При рутинно образно изследване с друга насоченост е много по-голяма възможността да бъдат открити патологични изменения в гърдите на жената.
 
Той разказа един пример: „Всичко говореше за четвърти стадий, но не можехме да бъдем сигурни. Тогава помолих пациентката да смени позицията си и да легне по корем и всички в залата с облекчение видяхме, че всъщност става въпрос не за четвърти, а за втори стадий на заболяването, което предполага и много голяма разлика в подхода за лечение“.
 
Изобретението на д-р Спирдонов има и социален аспект, тъй като подпомага диагностиката в малките градове, където болниците в България не разполагат с ядрено-магнитен резонанс. 
 
Има огромно увелечение на случаите на рак на гърдата през последните 20 години. Една от причините са фитохормоните, които жените приемат, смята още специалистът. Част от хранителните добавки за красота, по-добър тонус, при менопауза съдържат фитохормони, които повишават риска от развитие на рак на гърдата, обобщи още той. 
 
Преди дни д-р Спиридонов бе отличен от Българския лекарски съюз за „Лекар на годината“ в категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“. 
 .
 
 
 

 

Прочетено 104 пъти Последна промяна от Четвъртък, 21 Октомври 2021 12:24
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…