All for Joomla All for Webmasters
Интересът към Баховите капки в Австрия ще расте

Илиана Смилянова: искрено и лично за школата на Мехтхилд Шефер в Австрия.

 

-Как научихте за школата на Мехтхилд Шефер в Австрия?

Цветята на Бах познавах и ползвах от няколко години, когато издадоха една от книгите на Мехтхилд Шефер в България. Потърсих в интернет информация за нея и открих школата й във Виена. Реших да премина това обучение, защото от човек като госпожа Шефер, който е посветил живота си на опознаване на една целебна система, можеш да научиш много – и от прекия контакт, отвъд теорията.
 
-Самата тя е вече 80-годишна, познавате ли я лично, водила ли е вашето обучение или бяхте при нейни колеги от Института във Виена?
Успях да се включа в обучението няколко години преди госпожа Шефер да се оттегли от преподавателска дейност в създадения от нея институт. Тя не участваше активно в обучението през цялото време, но присъстваше и се включваше в някои от модулите му. Тя провеждаше и финалния изпит. В най-голямата си част обучението се извършваше от Ингрид Харинг, нейна талантлива ученичка, която сега продължава и доразвива започнатото от Мехтхилд Шефер. 
 
 -Разкажете ни повече за това обучение, за предимствата на тази школа, а не английската напр., книгите на Шефер  над 15), които я правят много популярна в немскоговорящото пространство?
Обучението беше продължително, обособено в няколко модула, с полагането на изпит в края му. Не мисля, че фокусът са предимствата или недостатъците на едната или другата школа, защото всяка има своето богатство и уникалност. Това е важен акцент и в самия подход при Цветята на Бах – да не се сравняваме, а да развиваме и изразяваме същността си по свой, неповторим начин. А и както казва Дениз Лин, „когато се сравняваме, винаги губим“. 
 
-Защо избрахте да учите във Виена, а не в клоновете на института –напр. в Цюрих или Хамбург?
Избрах Виена, защото имам роднини и често пътувам дотам. А и обичам този град, хората и атмосферата му. Всъщност, в обучението се включи и дъщеря ми, която живее във Виена, и с която заедно се дипломирахме – което беше двойна радост за мен. 
 
-Как усетихте, че е приета в Австрия Баховата терапия?
Видях, че и в Австрия тази терапия има своите ценители и поддръжници. И съм уверена, че и тук интересът към нея с времето ще расте. Това е много обичен, нежен и деликатен подход към човека, към душата и тялото му, който не воюва с другите лечебни методи и който стъпва основно на това, че увеличава вътрешната ни хармония, увеличавапо естествен път здравето в нас. А по думите на Едуард Бах, така болестта си отива. Всъщност преобразява се в здраве.
 
-Какви са предимствата на капките на Бах?
В тази целебна система най-вече ме привлича деликатният й подход, способността й да подпомага човека в това да увеличава светлината у себе си и в света. Постепенно и неусетно си припомняме кои сме, къде е силата ни, как да укротим и опитомим слабостите си – защото те са част от същността ни и подсказват вътрешен потенциал, който очаква да бъде събуден, изваден на светло и реализиран. Сдобрява личността и душата ни – защото здравето живее там, където между тях има сътрудничество и хармония. 
 
-Как се съчетават Таро и Баховите капки?
И двете системи, използвани добронамерено и пълноценно, подпомагат човека в пътуването му навътре и навън, подпомагат пробуждането и опомнянето му, помагат му не да се бори срещу, а за – защото онова, в което влагаме вниманието, енергията си, расте. И се превръща в наш приятел или враг –и изборът до голяма степен е в ума и сърцето ни, в отношението ни първо към нас самите. И двете системи хармонизират начина, по който гледаме на себе си, на живота си, на света – а когато променим гледната си точка, и животът ни, и светът се променят. 
 
Визитка:
Илиана Смилянова е родена на 1 август 1965 г. в Дупница. Завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работи като преподавател по литература до 1996 г., след което учи психотерапия.
С изучаване и изследване на философията на таро и на връзките на тази система с митология, нумерология, цветята на Бах и други се занимава от 2000 г. Посещавала е семинари на Хайо Банцхаф, Херман Хайндл, Рейчъл Полак, Лило Шварц, Маргарете Петерсен и други.
Дипломиран консултант по терапия с цветята на Бах в школата на Мехтхилд Шефер в Австрия.
Представител на AGM-Urania, един от най-големите производители на таро карти.
Автор на статии в различни медии и на книгата "Таро. Попитай сам себе си".
Извършва консултации с таро и цветята на Бах, провежда курсове и семинари. Живее в София.
За контакти:
Илиана Смилянова  +359 (0) 888 70 36 50 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите."> 
Едно интервю на Светлана Желева
 
Прочетено 755 пъти Последна промяна от Понеделник, 03 Юни 2019 21:57
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…