All for Joomla All for Webmasters
Филм разказва за Шарите - най-голямата болница в Европа

Лентата е за всички, които се интересуват от история на медицина. 

Неотдавна обществената австрийска телевизия ORF излъчи нашумелия исторически сериал, посветен на Шарите - Берлин, която е най-голямата болница в Европа.

Режисьор на немско-полската кинопродукция е Sönke Wortmann. Той въвлича зрителя в годината 1888 година, когато най-старата болница на Берлин – Шарите (Charité) е направила научни открития, записали се със златни букви в историята на медицината.

Безспорната звезда сред лекарите по това време е д-р Роберт Кох, който е откривателят на причинителя на туберкулозата. Д-р Кох работи трескаво за намиране на лекарство, което да пребори болестта. Но той не е сам в съревнованието. Неговите колеги - д-р Емил Беринг и д-р Паул Ерлих са устремени освен в преподавателската дейност на клиниката, да тласкат напред своите научни търсения. Д-р Беринг провежда изследвания върху тетануса и дифтерията заедно с д-р Ерлих, който по-късно изследва сифилиса, и е основател на химиотерапията.

В центъра на историята стои обеднялата лекарска дъщеря Ида Ленце (Alicia von Rittberg), която трябва да върне разходите по нейното лечение и затова започва работа като помощен персонал в берлинската болница Шарите. По 16-часови смени тя се грижи за болните сред катастрофални условия на хигиена: без електричество и течаща вода. Тайно Ида Ленце посещава лекции по медицина, тъй като нейната голяма страст е медицината. Но в Германия по това време жените не се допускат да следват медицина. За нея следване в Швейцария ще сбъдне нейната мечта.
Обаче стрелите на Амур също казват своята дума. Младият студент по медицина Георг фон Тишендорф (Maximilian Meyer-Bretschneider), който по-скоро е роден за артист я задиря настойчиво, и Ида Ленце се чувства привлечена към него. В същото време, д-р Беринг се включва в любовна надпревара като на моменти при него вземат връх неговите настроения и морфиновата му завимост, и това прави Ида Ленце несигурна в него. Но той е от хората, които я подкрепят тя да стане лекар.
Д-р Беринг работи като обсебен върху намиране на лек срещу дифтерията. „Спасителят на децата”, както по-късно той е наречен, е първият, получил Нобелова награда за медицина.
Няколко сюжетни линии се наслагат в историческата лента: историята на Ида Ленце, надпреварата сред лекарите в Шарите, а също и създаването на профсъюзите, прекомерният национализъм и нарастващият антисемитизъм в Германия. Филмът засяга темата за неравенството между мъжа и жената в тогавашното общество. В Германия, както вече споменахме жените не са можели да следват медицина, за разлика от Швейцария (там пък парадоксът е, че жените са получили право да гласуват чак през 1971 г.-б.а)
Режисьорът на копродукцията е събрал известни актьори: в ролята на д-р Кох виждаме Justus von Dohnányi, неговата любима играе актрисата Emilia Schüle, а Matthias Koeberlin е амбициозният прох. Беринг. Снимачната дейност на немско-чешкия сериал е била в Прага и нейните околности, а болничните сцени са заснети в един стар лазарет.

Прочетено 514 пъти Последна промяна от Неделя, 06 Май 2018 19:50
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…