All for Joomla All for Webmasters
Пациентската история на Момчил Димитров, успешно трансплантиран в AKH- Виена
31-годишният младеж е от Троян, страда от рядкото заболяване муковисцидоза и е един от шестимата български пациенти, на които е извършена животоспасяващо присаждане на бял дроб.
-Mомчил, как и кога ви откриха заболяването?
Заболяването ми е муковисцидоза и е било открито, когато съм бил на 1 годинка. Симптомите ми са били чести диарии и чести плевмонии. При потен тест  и генно изледване ми е доказана мутацията DF508.
-Как то промени живота ви?
Болестта ме  е променила дотолкова живота, че си спомням непрекъснат прием на лекарства и правене на инхалации за поддържаща терапия.
-На какво те научи болестта?
Тя ме научи да бъда последователен, предпазлив и непрекъснато да се страхувам да не се разбоялея отново и да вляза в болница.
-Как се живее с муковисцидоза?
С муковисцидозата се живее много трудно. Това е свързано с непрекъснато приемане на лекарства, инхалации по поне 2 пъти на ден, ежедневна физиотерапия (дихателна гимнастика), спазването на определен хранителен режим и диета.
-Как попаднахте във Виена, при екипа на проф. д-р Виктор Клепетко
Във Виена се озовах, след като болестта ми достигна в последен стадий и единственото решение беше трансплантацията на бял дроб. Бях повече от 3 години на 24 часова кислородна терапия. 
-Колко време мина от трансплантацията, как се чувствате сега?
От трансплантацията минаха 1 година  и 5  месеца. Вкъщи съм и се чувствам много добре. Няма място за сравнение с живота ми преди трансплантацията. Живота ми започва да придобива все по-нормален вид.
Специално за трансплантацията мога да кажа, че я  чаках 1 г. и 4 месеца: 1 година имах разправии с Комисията за лечение в чужбина, която направи всичко възможно да я осуети. Искаха ми втора оферта, която няма от къде да дойде, защото само клиниката във Виена приема българи за трансплантация на бял дроб. Искаха ми  разбивка за разходите, които няма как да бъде направена, защото няма как да се знае колко и какви медикаменти и консумативи ще бъдат необходими. Един абсурд - българските пациенти биват изпращани вече с формуляр С2(това е формуляр за планово лечение, и моя късмет беше да бъда първия с него от белодробно трансплантираните). Т.е. искаха да знаят кога ще се осъществи трансплантацията, което няма как да се знае, защото не се знае кога ще се появи подходящ донор. 
При оферта от 40 хил. евро, за да ме включат в списъка на Евротрансплант и да започна да чакам донор, министерството превежда 30 хил. евро с мотива, че не плащали за хонорари. Разликата от 10хил. евро клиниката във Виена търсеше от мен една година след трансплантацията, като в края на 2017 г. здравно министерство  най-после платиха остатъка от сумата. И един от най-големите абсурди: в 21 –и век, във една и съща сграда (може би и на един етаж и врата до врата), при подписана заповед от министъра на здравеопазването за отпускане на авансовото плащане от 30 хил. евро, заповедта пътува 3 седмици (21 дни) от Комисията за лечение в чужбина до счетоводството за 3 седмици (21 дни). Това са само част от проблемите и изискванията, които имах аз и може би всички, имали нужда за лечение в чужбина или в частност трансплантация на бял дроб.
-За какво мечтаете сега? Виктор Мавров каза, че вие сте  му пример, който му вдъхва кураж и сили за живот?
Мечтая за да съм жив и здрав и да имам нормален живот от тук нататък.
-Какво още трябва да се направи в България за хората, които страдат от муковисцидоза?
За хората с муковисцидоза трябва да се направи поне един Център за проследяване или постъпване за лечение. В България има над 220 пациенти с  това заболяване,  които до 18 г. се проследяват редовно, но след това са оставени едва ли не на произвола. Осигуряват ни се 3 вида скъпоструващи медикамента, но когато се наложи да влезем в болница или не ни приемат заради скъпото лечение, или ни слагат с други пациенти в стая с много други различни заболявания, което е абсолютно противопоказно за нас. Това е - един център за пациентите с муковисцидоза в България, където да бъдат проследявани редовно и лекувани при необходимост.
Прочетено 495 пъти Последна промяна от Вторник, 20 Март 2018 08:11
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…