All for Joomla All for Webmasters
Честито Рождество Христово!
На 25-ти декември християнският свят празнува Коледа.
Светият ден е известен в България под имената Рождество Христово, Божик или Божич. 25-и декември още се счита за ден в който светлината побеждава тъмнината.
Екипът на SANUS et SALVUS честити празника на всички свои читатели и пожелава много здраве, светлина и благополучие! Да е благословена и мирна 2017 година.
Синът Божи или откъде води началото си Коледа
…..Щом святата нощ се спуснала, цялата земя потънала в безмълвна тишина. Все едно светът сдържал диханието си. А там, в небесата, Ангелите съзерцавали най-високите сфери, където сред кръга от Херувими и Серафими блестял тронът на Господ. Докато ангелите гледали, събитията, които отдавна били очаквани с упование и надежда, започнали да се случват. Изведнъж кръгът се отворил и тронът на Господ засиял. От него се спуснало същество, което било толкова блестящо и лъчезарно, толкова искрящо от радост и чистота, че дори на езика на Ангелите не можело да се опише.
…..Ангелите коленичили пред него, а то ги поздравило топло като любящ брат. Когато пристъпило, те извили поглед и съзрели как пред него се разгърнал сияен път от небето към земята. На земята имало сиромашки обор, в който, до една люлка, стояли мъж и жена, а до тях –  вол и магаре. Мъжът бил заспал, а жената се взирала високо в небесата. Веднага щом видяла сияйния път, вдигнала ръцете си към него. Щом сторила това, блестящото и лъчезарно същество започнало да се спуска по пътеката от светлина. Спускало се все по-надолу и по-надолу, и колкото по-ниско слизало, толкова по-силно звучали ангелските песни. Докато преминавало от един ангелски кръг в друг, то непрестанно се преобразявало. Първо изглеждало като най-висшите Ангели – Серафимите, после като Херувимите и така постепенно отмятало като наметало една форма на велелепие след друга. Скоро достигнало сферата на Архангелите, после минало през сферата на Ангелите и пристъпило още по-надолу. Сиромашкият обор греел в светлина, когато Блестящият възлязъл и се навел над Мария. В очите на детето в скута й грейнала славата на висините. В небесата отново зазвучали ангелски песни, които отекнали на земята: „Днес се роди вашият Спасител, Който е Христос Господ.”
…..От тази нощ нататък кръгът на Херувимите и Серафимите останал отворен. От трона на Господ все още бляскав път води към земята. Всяка година Христос слиза от трона на Отец, за да бъде роден сред човеците и да стане като тях. За да посее своята светлина в сърцата им и да заблестят очите им, както са блестели очите на детето Исус в онова първо Коледно утро.
Легендата е разказана от Георг Драйсих"Светлина в светилника: истории за Адвента" 
Прочетено 871 пъти Последна промяна от Понеделник, 09 Януари 2017 17:19
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…