All for Joomla All for Webmasters
Д-р Светомир Харалампиев от Donauspital - един невероятен български лекар- част 2

Първи избор: Лекар

Като дете, д-р Светомир Харалампиев е запален по футбола и оттам се появяват и първите травми. „Чупил съм 3 пъти краката си“, признава той. Затова по-късно като юноша започва да се интересува от травматология. И никой от фамилията и приятелите му не е изненадан от намерението му да стане лекар, и то ортопед-травматолог. 

 

Като ученик заляга на биологията и химията, и така сам се подготвя за кандидатстването в Медицински универститет- София. След казармата започва пътят към голямата медицина. 

 

Защо точно Австрия?

Не само колегите на Светомир, но и самият той мечтае за следване в чужбина. На помощ идва чичо му, който от десетилетия живее в Австрия. Светомир пристига в алпийската страна през 1999 г. Първо се установява в Кремс, а после- във Виена.

 

Следват трудни години на престой – с доказване на доходи- около 70 хил. шилинга годишно, с работа, за да се издържа и следва във Медицинския университет, с изваждане на виза за престой, обвързана с взети изпити от следването, учене на немския език. 

 

Край на следването-скачане в реалния живот!

Първата му работа е през 2011 г. в болницата в Мейдлинг(UKH Meidling) като Turnusarzt, след това в лечебното заведение в Кремс. През 2013 година д-р Харалампиев отново се връща във Виена, където вече е спечелил постоянно място в Донаушпитал(Donauspital).

 

Там специализира травматология.Обучението му по специалност ортопедия преминава през Герстхоф (KH Gersthof) , впоследствие в Кранкенхаус Норд(КH Nord), а от 2017 г. се връща в Донаушпитал където завършва обучението си и е назначен като специалист по травматология и ортопедия. 

 

Какво е това да ти е трудно?!

Д-р Харалампиев признава, че не е чувствал трудностите в своя живот като спънки пред него. Неговата философия е, че така той е трупал опит как се случват нещата в Австрия, в професията, какво трябва да се направи, за да успее човек. 

 

От 2015 г. двете специалности – ортопедия и травматология в Австрия са обединени. Като „нова възможност“ го определя д-р Харалампиев, защото за него като млад специалист се отворили по-широки хоризонти за изява. 

 

След време лекарят не изключва, че ще може по-лесно да отвори и частна практика по причина, че ортопедията е свързана повече с работа в ординация. „Като вземеш най-доброто от двете специалности, те се допълват“, добавя той. 

 

Стават ли травмите по-тежки ?

Травми винаги ще се случват: деца и възрастни тичат,спортуват. Нито травмите стават по-тежки, нито пък са повече. „Променя се повече спектъра на операциите, предвид на използването на нови и по-добри импланти“, добавя той.


Животът и Донаушпитал-най-големите учители

Д-р Харалампиев е търсен от много сънародници- за второ мнение по даден здравен казус, както и за съвети при различни травми и ортопедични проблеми, вкл. подмяна на стави и т.н. 

 

В Донаушпитал идват и пациенти от България както за планови или спешни операции, така и за консервативна терапия. 

 

За д-р Харалампиев животът и практиката са най-големият учител. „Визитациите,ежедневието в болницата, обсъжданията на случаите с колегите в отделението… от тях по-големи учители няма“, убеден е той.

 

Към това се добавят и посещаване на многобройни курсове за повишаване на квалификацията, конгреси, с една дума -обучение и трупане на опит през целия живот. Иначе изоставаш и не се развиваш. 

 

Там, където е домът, там е България

Често питат д-р Харалампиев дали един ден ще се върне в България. Моят живот и работа са тук, казва той.
Съпругата му е също лекар,акушер-гинеколог. С нея (д-р Даниела Варадинова) се запознават на една сватба в България. По това време тя е на стаж в болница „Шейново“ в София. 

 

Здравето, семейството, дъщеря му и синът му са най-голямото богатство за д-р Харалампиев. Като родител той се стреми децата му да бъдат максимално интегрирани в живота в Австрия, и да бъдат щастливи. 

 

Български народни танци

Фолклорна група „Пендари” с ръководител Галя Милева е един от начините по която д-р Харалампиев и неговото семейство релаксират. Децата учат български народни танци, завързват се нови запознанства, създават се връзки и приятелства. Допадат им и пътувания до близо и далече. 

 

Защо помага на пострадали българи, постъпили в Донаушпитал?

„Защото сме българи! Освен това човек в болница винаги има нужда от помощ и подкрепа, за да преодолее трудния момент. "Въпрос на човещина е да отидеш при пациента сънародник и да го попиташ има ли нужда от нещо и да видиш как можеш да съдействаш. “казва д-р Харалампиев. 

 

За контакти и запитвания:

swetomir@уahoo.com

Facebook: 

https://www.facebook.com/svetomir.haralampiev

 
Прочетено 1643 пъти Последна промяна от Вторник, 07 Ноември 2023 19:17
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…