All for Joomla All for Webmasters
Жан-Мишел Баския, който разбуни Виена

Тази вълнуваща изложба бе удължена заради големия интерес към нея и може да се види до 8 януари 2023 година. 

 

Жан-Мишел Баския (Jean-Michel Basquiat ) има две връзки с Виена. Един от най-добрите познавачи на неговото творчество е австриецът Бухард Дитер, който е и куратор на изложбата в разкошния музей Албертина. 

 

Втората нишка е, че точно от Виена произхожда един фалшификат на негова творба, която бе сътворена, уж за да заблуди експертът Бухард Дитер. По темата тези дни вече се произнесе нашумелия австрийски седмичник Фалтер. 

 

Изложбата е много добро описание на късия, но свръхпродуктивен живот на художника, който умира 27 годишен. Така Баския стана член на Клуб 27 според популярната американска митология, като други US легенди, който също се разделят с живота си на 27 години- Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Джим Морисън и др. 

 

Жан-Мишел Баския е страдал от факта, че в Америка е бил приет като първият значим афро-американски художник, искал да бъде без акцент върху цвета на кожата. 

 

Баския започва като създател на графити, заедно с друг свой приятел, под прякора Samo и е открит от експертите след като започва да рисува върху платна. 

 

Една от централните му теми е насилието срещу чернокожите от страна на US полиция и начина по който се гледа на тях. 

 

Много бързо той влиза в Клуба на значимите и има връзка с Мадона, с която са двойка известно време. След като нашумява, Баския предизвиква интереса на Анди Уорхол. По това време Уорхол е в дълбока криза, спрял да рисува. Жан-Мишел събужда в него отново интереса към изкуството и двамата творят заедно една цяла колекция от картини.

 

Правят дори съвместна изложба, която според критиците е „провал“. Това повлиява на самочувствието на Жан-Мишел Баския и той се дистанцира от Уорхол. Кралят на попарта тежко преживява раздялата с младия и вдъхновяващ художник. Малко по-късно Уорхол изненадващо умира след една рутинна операция и от своя страна, Жан-Мишел Баския преживява загубата много тежко. 

 

Кураторът на изложбата Дитер е подбрал много картини, рисунки и дори дървени врати и каси върху които художникът е рисувал. 

 

През целия си живот Жан-Мишел Баския се опитва да се отърве от зависимостта си към хероина, битка, която той губи.

Тази вълнуваща изложба в музея Албертина бе удължена заради големия интерес към нея и може да се види до 8 януари 2023 година.

 
Прочетено 516 пъти Последна промяна от Вторник, 27 Декември 2022 20:16
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…