All for Joomla All for Webmasters
2 доказани случая на маймунска шарка в България, 2 - в Долна Австрия и Тирол

 Към средата на юни 2022 г. е съобщено за 900 случая на разпространение на болестта. 

Към днешна дата-23.06.2022 г. в България са потвърдени два случая на маймунска вариола. Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г. Това съобщиха от българското здравно министерство. 

 
И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения в София, единият е във Военно-медицинска академия,  и са в добро общо състояние.
 
Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи. 
 
По първоначални данни и двете лица съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици – съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола. 
 
Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават. 
 
В Австрия, медиите съобщиха за първи случай на заболял от маймунска шарка (Affenpocken) в Линц, Долна Австрия. Става дума за 34-годишен мъж, който в сряда е постъпил със съмнения за болестта.
 
Здравните власти са го поставили под карантина за 21 дни. Освен това са записани имената на хората с които е имал контакт, с цел да бъдат издирени и уведомени.
 
Днес изтече и информация за случай на заболял в Тирол, който е постъпил в университетската клиника в Инсбрук.
 
Пациентът е дал положителна проба за болестта, предстои тя да бъде потвърдена и в Института по вирусология във Виена. Резултатът ще бъде готов до дни. 
 
Припомняме, че преди два месеца, на 22 май 2022 г. , бе потвърдено официално за първи случай на маймунска вариола в Австрия при 35-годишен виенчанин.
 
Повече за болестта, можете да прочетете тук. Преди седмица стана ясно, че ЕС планира да закупи около 110 хил. броя ваксини срещу маймунската вариола, които ще пристигнат още в края на юни тази година.
 
Това съобщи Стела Кириакиду, европейски комисар по здравеопазването и безопасността на храните. Към средата на юни 2022 г. е съобщено за 900 случая на разпространение на болестта в Европа, а по света са 1400.
 
 
 
Прочетено 148 пъти Последна промяна от Четвъртък, 23 Юни 2022 19:58
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…