All for Joomla All for Webmasters
След 4-ия локдаун, ако ще и потоп!
Съветите са на Диана Карабинова, семеен терапевт във Виена.
 
Добре дошли, скъпи приятели, в поредния локдаун!
Чувствайте се като у дома си!
 
Сигурно самата дума локдаун предизвиква у вас симптоми на повдигане, главоболие, световъртеж, а може би просто ви идва да въртите очи и крещите безумно „Оставка“! Само дето не се знае за кого, гняв срещу неизвестен извършител.
 
Тези, които са се ваксинирали, се чувстват излъгани, тези, които не са се ваксинирали, се чувстват получили потвърждение за позицията си, всеки смята себе си за прав, и какво от това? 
 
Отново сме в изходна позиция. Добре, че поне децата мога ходят на училище (ако ние, родителите, смятаме това за целесъобразно). 
 
Локдаун?
Какво беше това? Заключване, затваряне?
 
Отново са затворени кафенетата, магазините, моловете, кината... всички тези места, на които се срещаме с приятели и които ни предоставят алтернатива на всекидневната с flatscreen, или какъвто и да е на големина екран.
 
Разбира се, можем да разчитаме във всеки един момент на вездесъщия и незаменим смартфон, който винаги може да ни предложи едно бързо забавление и разнообразие (ооо, виж я братовчедката във фейса, пък съученика ми какво се прави на интересен, видя ли какво става в инста, децата пък са залепени за тик-ток).  
 
И ето, този път реших да ви посъветвам как да се държите, ако искате да излезем от локдауна с повишена тревожност, понижен тонус, завишено ниво на стрес, мрачно  настроение преди празниците. 
 
Наръчник :
1.Увеличете значително времето си пред малкия екран, дали телевизор, компютър, таблет или смартфон. Ако сте прекарвали по средно 3-4 часа в дигиталния свят, удвоете го (поне). Търсен ефект: преминаване в топлата уютна среда на матрицата, където се чувстваш защитен и спокоен.
 
Не обръщайте никакво внимание на близки или не особено близки за вас хора, които се опитват да ви напомнят, че има и друго в този живот (пране, готвене, миялни, деца, домашни любимци и грижи за тях). Все пак вие не сте обслужващ персонал, а свободен радикал, живеещ смислено живота си оцелявайки в поредния локдаун.
 
Който иска храна, може да си поръча за дома, чиста работа. Само да не ви искат пари. 
 
2.Отлагайте всичко за времето след локдауна. Документи, данъчни декларации, изследвания, ваксинации – всичко може да стане и след това.
 
Сега сме в локдаун, затишие, заключване -сметките и плащанията също ще бъдат отложени. Търсен ефект: Локдаунът е време за обръщане към себе си, изолация. Затварям се, всичко ще бъде наред, сам съм, други няма, след локдауна ще му мисля. 
 
3.Използвайте всички акции на различните магазини, пазарете онлайн като за последно, бъдете щедри и поръчайте двойно и тройно повече продукти, отколкото имате нужда. Все пак не става дума за някакви нужди, а за това, да получите тази допаминова силова доза, като натиснете бутона “купувам”.
 
Това, че нямате нужда от тези вещи и ще ги запратите в килера без дори да ги разопаковате, е второстепенно. Все ще влязат някъде някога в употреба. Важно е да се подкрепя икономиката.
 
Търсен ефект: скоростно изпразване на банковата сметка, прави те свободен и никой не може да ти иска пари – просто ги нямаш. 
 
4.Поощрявайте децата си да се затворят в стаите си с техните си мобилни устройства, носете им храна директно пред компютъра, нека не виждат дневна светлина и да спят през деня.
 
Ако все пак решите да ги изпратите на училище, не се грижете за домашните им – време е да стават самостоятелни и да поемат отговорност, например сами да намерят кода за неограничения интернет.
 
Ако ви искат пари, нека се обърнат към баба си и дядо си или да вземат назаем от съседите – след локдауна всичко ще се подреди. Търсен ефект: децата да разберат, че истинските неща и истинския живот е в дигиталния свят. 
 
5.Ако сте в добри отношения с партньора или партньорката си, опитайте се да ги развалите. Все пак е хубаво да има и нова динамика във връзката.
 
Най-лесно става, ако започнете да пренебрегвате домашните си задължения, от време на време просто за разнообразие повишавате тон и ескалирате – когато видите, че отсрещната страна е видимо засегната, се усмихвате и продължавате дигиталните си занимания. 
 
Търсен ефект: другата страна да разбере, че не е ценила мира и любовта досега. 
 
6.Ако отношенията ви с партньора или партньорката ви са в криза или в деликатно затишие пред буря, сега е времето да се развихрите! Давайте да видим можем ли наистина да я подсилим тази криза!
 
Не жалете сили и енергия да стане истински крах! Само след като ударим дъното може да излезем отново на брега, със или без партньор(ка). Търсен ефект: веднъж за винаги да разберем ще я бива ли тази връзка или не. Децата да се оправят както си знаят. 
 
7.Ако партньорът или партньорката ви ясно ви дават сигнали, че желаят интимност – секс – бъдете също така ясни, че сте в локдаун отвсякъде, тормоз от шефа, пмс, всичко ви се е свило, пък за сексуални услуги с разбиране на партньора или партньорката просто по време на локдаун няма място. 
 
8.Ограничете движението, ако сте в хоум офис оптимизирайте пътя работно място-кухня-баня. За препоръчване е да си поръчвате здравословна храна от Макдоналдс или пица, много е практично, просто после изхвърляте картонените опаковки – разделно, разбира се.
 
Е, и българските магазини правят доставки по домовете, може да си поръчате и някоя туршия или кисело зеле за ракията. За излизане навън да не говорим – кой ти излиза навън в тоя студ? Сега и сняг захвана, няма кой да чисти улиците, ще вземете да се подхлъзнете. Търсен ефект: трупане на резерви за зимата. Ще ни трябват. 
 
9.Забравете говоренето по телефона или срещането на живо с приятели. Кой ти ходи на разходки или пикник в тоя студ? Греяно вино и в къщи можем да си направим, или просто да изчакаме да мине локдауна.
 
Пишете на воля по смартфона, той всичко ще понесе търпеливо и няма да ви се скара. Хейтърите не са за вас, най-добре си изгледайте отново най-любимите ви идеологически клипове, за да се почувствате уверени и да можете да защитавате убежденията си по отношение на корона вируса, ваксинациите, болните и т.н. 
 
10.Ако се почувствате тъжни, на ръба на нервна криза, ако непрекъснато ви се въртят едни и същи мисли в главата, не търсете помощ отвън – тук дигиталния свят отново ще ви помогне.
 
Например безплатното приложение Woebot, едно симпатично малко роботче, което ще ви даде различни предложения за подобрение на положението, като да медитирате или просто да ви пита искате ли да говорите за нещо...
 
Търсен ефект: намирам алтернатива отвъд човечеството, да живеят роботите! 
 
11.Идва Коледа. Най-семейният празник. Ако си имате семейство, заявете им, че тази година няма да празнувате с тях, а ще отидете при бездомните да ги почерпите една ракия. Да не ви пука.
 
Така ще си спестите приготвянето на подаръци (да покажете на тези, които по време на локдаун пекат сладки, режат, лепят, плетат, опаковат някакви според тях безкрай оригинални неща като собственоръчно направен оцет, каква гадост)
 
и други коледни занимания като подготвяне на собствена украса за дома (някои са абсолютно полудели и се събират да си правят вечеринки заедно за създаване на собствена коледна украса, вместо да си купят няколко евтини китайски лъскави джунджурийки, що за хора са това?).
 
Търсен ефект: да си гледат работата с тая Коледа. Ако искам софра, ще отида на гости! След този локдаун всички ще ми се зарадват! 
 
Ако успеете да следвате повече от половината на тези съвети, гарантирано ще изкарате едни тревожни, неспокойни, изпълнени със стрес и негативни емоции празници, ще се сдърпате с всичките си роднини у дома и по света и с повечето си приятели.
 
Но всъщност влизаме в конфликт само с тези, които са ни важни, така че накрая ще знаете кои за значимите хора в живота ви! 
 
Ако нещо този наръчник ви се вижда малко странен, може да прочетете и това:
Мно-о-о-го ни се насъбра. В най-забързаното време на годината отново пускат кепенците, в работата искат повече от нас, въпреки локдаун.
 
Всички се опитват да се държат, но очите на много хора са тъжни. От есенната тъга да изпаднем в зимен сън дори не ни се полага. Особено през зимата е важно да не обръщаме гръб на психичното си здраве, а да бъдем с топло сърце на разположение за себе си и за най-близките си.
 
През ноември и декември обикновено сме на пълни обороти, всичко искаме да завършим, предадем, отхвърлим като задачи и грижи. В природата е точно обратно – по нашите географски ширини животните се готвят за зимен сън, природата притихва.
 
Дали можем малко да вземем от природата и за нас, да послушаме собствения си ритъм, докъде сме в момента, от какво точно имаме нужда в този пореден локдаун?
 
Да се ядосваме на политиката, да полемизираме антиваксърски, или обратното ни носи само вдигане на негативните емоции, повишаване на кръвното налягане и сами вкарваме нервната си система в състояние на тревожност и стрес. 
 
Възможно ли е наистина малко да притихнем и да се вслушаме във вътрешния си глас, в интуицията си? Ако му дадем възможност, той наистина ще ни каже кое ни е важно, от какво има нужда тялото ни, от какво има нужда душата ни.
 
Ако живеем със семейството си и отново всички сме събрани натясно, може би имаме нужда от малко време сами, един предиобед през уикенда без задължения, просто да вземем вана, да излезем сами на разходка с термос в чантата или да отидем до пазара просто за едно кафе на крак? 
 
Ако живеем сами, сега може би е време да се обадим на някого и да потърсим компания, може би другият има идея за един предиобед да направим нещо заедно? Или пък можем да разходим кучето на съседката просто ей така? Да попитаме някого дали има нужда от нещо? 
 
Локдаунът не е  време за заключване на сърцето,
само на магазините и кината.
Точно сега е важно да не губим контакт със себе си. Един малък всекидневен мониторинг (модерна дума) или просто малка проверка (както надписът “Спрете за горска проверка” на малките пътища в планината):
 
Къде съм днес? Топло ли ми е сърцето? Какво чувствам? И каквото и да е, недоволство, притихналост, гняв, умора, безсилие – всяко чувство има място в сърцето ни, всяко чувство е част от нас.
 
С едно малко мислено погалване може да му кажем – аз те виждам и зачитам. Сега вече сме готови за почивка. Коледа ще дойде и ще замине, нека сърцето е топло. 
 
Визитка:
Диана Карабинова е семеен психотерапевт. Обучавала се е във Виена, в австрийския работен колектив за системна фамилна терапия и системни изследвания. 
 
В момента работи в Института за партньорска и семейна терапия (Institut für Paar und Familientherapie) към Виенските социални грижи. 
 
Специализирала е в работата с бежанци и интервенции при кризи, както и при работа с двойки при проява на насилие. 
 
За контакти:
Psychotherapeutin (Systemische Familientherapie)
+43 699 194 26 194 
 
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.diana-karabinova.at

 
 .
 
 
 

 

Прочетено 363 пъти Последна промяна от Събота, 27 Ноември 2021 16:14
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…