All for Joomla All for Webmasters
Ловният замък Майерлинг, или трагедията, която придружава залеза на една империя
По желание на император Франц Йозеф ловният замък е станал манастир на кармелитките, какъвто е днес.
 
Ловният замък Майерлинг е едно от местата, което трябва да се посети, за да се усети най-голямата трагедия, белязала живота на императрица Сиси и император Франц Йозеф, а именно смъртта на сина им - престолонаследникът Рудолф Австрийски.
 
И до ден-днешен смъртта на Рудолф (1858- 1889) и любовницата му - 17-годишната Мария Ветчера (1871–1889) остава загадка. Има различни предположения- от заговор до самоубийство. Денят е утрото на 30 януари 1889 г. 
 
Трагедията пронизва това място. 
 
Личните покои на Рудолф, където е убил своята любовница, а няколко часа след това се е самоубил, както и помещенията на неговите слуги са превърнати много скоро след събитията, в католически храм. По желание на император Франц Йозеф ловният замък е станал манастир на кармелитките, какъвто е днес. 
 
Централният параклис е всъщност била самата спалня на Рудолф Австрийски, където се разиграва трагедията. Днес тук монахините отправят постоянни молитви. Цялата архитектоника припомня почти на екзорсизъм на трагичните събития. 
 
В отделен павилион са изложени вещи на Мария Ветчера, любовните й писма до принца, снопче от косите, още лични вещи.
 
В друга стая на ловната хижа специално е изложен саркофагът, в който е била погребана набързо Ветчера, а по-късно гробът  й в манастира Хайлигенкройц (Св.Кръст), е бил поруган.
 
Ковчегът е бил срязан през 1945 г., и след това се наложило отново тленните останки на момичето да бъдат препогребани отново в Хайлигенкройц. 
 
Мария Ветчера и на земен план сякаш не може да намери покой. През 1991 г. костите й са откраднати от австрийски търговец на мебели и историк-любител и дадени на патолози, за да се потвърди още веднъж причината за смъртта й. 
 
Няколко стаи на ловния замък пазят лични и официални снимки на кронпринца, а също и пистолетът, с който извършва самоубийството, и други лични вещи. 
 
Рудолф Австрийски и Мария Ветчера завършват тук земния си път. След смъртта на Мария, семейството получава голяма вила в Кюб ам Земеринг, Долна Австрия.
 
Имотът е даден от императорското семейство на нейните близки един вид като обезщетение след трагедията в Майерлинг. Вилата на Мария Ветчера е много голяма и навремето е била доста по-различна от повечето летни вили наоколо. Къщата в по-нови времена сменя няколко собственика,а в момента пустее. 
 
Море от черни знамена, черни пера, черни коне и смълчани хора съпровожда на 5 февруари 1889 година катафалката, която откарва Рудолф от двореца „Хофбург“ до гробницата на Хабсбургите в Църквата на капуцините. 
 
Рудолф оставя предсмъртно писмо, в което иска да бъде погребан заедно с Мария Ветчера в манастира Св. Кръст, едно невъзможно желание. 
 
За да му бъде осигурено църковно погребение, се уточнява, че Рудолф Австрийски е посегнал на живота си в пристъп на душевна обърканост.
 
Преди това дворецът се опитва да замаже случая с изявление, че престолонаследникът е починал от сърдечен удар. 
 
За трагедията в Майерлинг има заснети няколко художествени филма, един от които може да се гледа ТУК. В главните роли участват знакови имена на киното: Омар Шариф, Катрин Деньов, Ава Гарднър и др.
 
Светлана Желева
Десислав Паяков
   .
 
 
 

 

Прочетено 390 пъти Последна промяна от Вторник, 14 Септември 2021 21:35
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…