All for Joomla All for Webmasters
Модилиани във Виена през погледа на Рестелини
Изложбата ще бъде открита през есента на 2021 г.
 
и се очаква с нетърпение от мнозина познавачи и фенове на италианския  художник и скулптор. 
 
Ретроспективна изложба "Модилиани – Пикасо. Революция на примитивизма", посветена на 100-годишнината от смъртта на италианския художник и скулптор Амедео Модилиани, ще бъде открита на 17 септември 2021 г. във виенския музей Албертина. 
 
В изложбата са включени непоказвани досега в Австрия творби на Модилиани. 
 
Може да се каже, че италианският художник и скулптор е един от най-фашифицираните художници в света на изкуството, което прави работата на кураторът на изложбата Марк Рестелини- един от най-уважаваните изследовател на Модилиани -много интересна. 
 
Една от причините е, че в досегашния каталог, считан за Catalogue raisonné, липсват няколко картини на Модилиани.
 
Другата причина е мнение, което е на границата между истината и легендата, че художникът приживе е подарявал понякога доста лекомислено свои творби. А след смъртта му, негови последователи и ученици започват да го копират. 
 
До 7 януари 2022 г. в Албертина ще могат да се видят известни негови платна с голи женски тела и необичайни портрети, както и някои от малкото му оцелели скулптури. 
 
Любопитен факт е, че повечето актове на Модилиани са били част от единствената изложба, която художникът приживе успява да види. Тя се организира в Париж през 1917 г.
 
Парижката полиция прави опит да закрие скандалната експозиция още в деня на откриването й. След като обаче от витрината на галерията са махнати някои картини, изложбата остава. 
 
Актовете (7 на брой) на Модилиани са рисувани по поръчка на полския търговец на картини Леополд Зборовски (Léopold Zborowski). Той плаща на Модилиани дневно по 15-20 франка, приема го в жилището си, купува мw бои и платна, осигурява му модели, само и само да рисува. 
 
Немалко от картините на Модилиани обаче се смятат, че са загубени. От една страна, художникът е изоставял картини в старите си жилища, в които е живял, напускайки заради кредиторите си. От друга страна, ги е подарявал на жените, които са му били любовници. 
 
Някои изследователи на творчеството на Модилиани смятат, че той е повече скулптор, отколкото художник. Много силно е участието на твореца в Есенния салон на изкуствата в Париж през 1912 г.
 
Две години по-късно Модилиани се отказва от скулптурата поради това, че започва Първата световна война и става  трудно да се намират материали. Освен това той се разболява от туберкулоза - факт, който художникът прикривал с употребата на алкохол и хашиш. 
 
Марк Рестелини (57 г.) е французин, завършил е история на изкуството, бивш директор е на Пинакотеката в Париж (Pinacothèque de Paris), където е организирал много силни тематични изложби  „Полък и шаманизма”, „Джакомети и етруските” и др. 
 
Той е създател и на Институт Рестелини (Institut Restellini), в който с научни методи, съчетан с анализ на стила и историческия анализ за творбите, се определя дали една творба е фалшификат или не.  
 
Марк Рестелини е първият, който в наши дни ползва сравнителния пигментов анализ за картините при изготвяне на Catalogue raisonné. 
 
Интересът му към Модилиани е още като студент. По-късно Рестелини организира изложби на Модилиани в Люксембург през 2002 / 2003 г. и в Токио през 2008 г, която е под мотото „Модилиани и примитивизма”. 
 
Светлана Желева
 .
 
 
 

 

 
Прочетено 180 пъти Последна промяна от Събота, 12 Юни 2021 21:18
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…