All for Joomla All for Webmasters
Красимира Стоянова става почетен гражданин на Русе
На председателски съвет на община Русе беше гласувано единодушно оперната прима Красимира Стоянова да бъде предложена за почетен гражданин на града. 
 
След като общинските съветници гласуват предложението на Общинска сесия, отличието на световноизвестното сопрано ще бъде дадено на 6 май 2021 г. 
 
Красимира Стоянова е българска оперна певица – сопран. 
 
Учила е цигулка в Русенското музикално училище „Веселин Стоянов“ и след това в Пловдивската консерватория. Започва кариерата си като цигуларка, а през 1995 г. дебютира като певица в Националната опера в София.  
 
През 1998 г. е забелязана от директора на Виенската опера, Йоан Холендер, който я кани да стане солистка на Виенската опера. Тя дебютира на сцената на операта в ролята на Микаела в „Кармен“ на Бизе. 
 
Това отваря вратите за световна слава и позволява участието на Красимира на сцени като Карнеги Хол, Метрополитън опера, Вашингтонската национална опера, Ковънт Гардън, Залцбургската опера, Лондонската кралска опера, Цюрихския оперен театър, Националната опера в Хелзинки, Националната опера в Берлин, Театро Колон в Буенос Айрес и други. 
 
През 2007 г. Красимира Стоянова е обявена за „Музикант на годината“ от предаването Алегро виваче на БНР. 
 
На 6 октомври 2009 г. е удостоена със званието „Камерзенгерин“ от тогавашния австрийски министър на образованието, изкуствата и културата, което е най-високата титла в Австрия, присъждана на оперни певци.

.
 
 
 

 

Прочетено 224 пъти Последна промяна от Събота, 21 Ноември 2020 14:30
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…