All for Joomla All for Webmasters
Виена ще има нова Централна автогара, всички автобуси ще спират на едно място
Общината инвестира 200 млн. евро в строителството на автогара, хотел и офис сграда на площ от 35 000 кв. м.
През февруари 2019 г. община Виена официално обяви мястото, където ще бъде построена бъдещата Централна автогара. Тя ще се намира в 2-ри район Леополдщат в близост до стадиона "ФериДусика" и търговския център "Щадионцентър".
 
На пътниците е гарантирана удобна връзка със спирки на обществения транспорт. Само на 4 минути пешеходно разстояние е разположена метростанция "Щадион", а пътуването до центъра на града отнема точно 7 минути, съобщава Ойроком-ПР София,
част от мрежата за международни връзки на Община Виена. 
 
Проектът за откриване на нова международна автобусна гара напредва въпреки кризата с коронавируса и Виена се надява, че липсващите сега туристи в скоро време ще се завърнат.
 
През последните месеци беше проведено предпроектно проучване, а на 21 април беше обявен и архитектурен конкурс за изработване на проекта. Тъй като общинската управа се стреми да включва виенчани в този проект, през следващите седмици те ще бъдат информирани подробно и ще имат възможност да изразят своите мнения и да правят предложения. 
© FLA-PATBAG FBT
 
Модерната автогара ще се простира на два етажа. На приземния етаж ще има чакалня, кафенета, магазини и санитарни помещения, а под земята ще бъдат разположени 34 автобусни сектора.
 
За да се увеличи максимално икономическият потенциал на това съоръжение, в района на бъдещата автогара ще бъдат изградени хотелски комплекс и офис сграда. 
 
Концепцията на новите сгради трябва да се основава на принципите на устойчивост и оптимална ефективност в дизайна на сградите, като се отчетат икономическите, екологичните и социалните аспекти и се претеглят спрямо бъдещите оперативни разходи, разходи за поддръжка и потребление на енергия.
 
Една от важните задачи на проекта е да не се допусне усложняване на транспортната ситуация в района, а един от елементите на устойчивостта е подобряването на градската среда.
 
Ето защо сградата на гарата ще има озелен покрив, на който ще бъдат монтирани слънчеви панели, а подземните води ще се използват за охлаждане на сградата. Предвидено е допълнително озеленяване на района и създаване на пешеходни зони за подобряване на качеството на живот в района. 
 
Международните автобуси досега спираха на няколко различни места в града, а след откриването на новата автогара това ще става на едно място. Общата площ на комплекса е 35 000 кв.м., а запланираната инвестиция е 200 млн. евро. Завършването на проекта, който се координира от общинската фирма "Виенски холдинг", се предвижда за 2024 или 2025 година.

Прочетено 811 пъти Последна промяна от Четвъртък, 23 Април 2020 22:44
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…