All for Joomla All for Webmasters
Осем седмици лечение за шопинга-манията в Австрия
 „Krankenhaus de la Tour" в Каринтия се специализира в тази област.
Може акцията „Black Freiday” да пести пари на семейния бюджет, и Коледата да е невъзможна без подаръци, но за известен брой австрийци пазаруването е болестно състояние (Kaufsucht). Налице е неконтролирано желание за пазаруване, докато ...се намеси лекарят. 
 
В най-масовия случай покупките са напълно излишни, но важна е тръпката, приятното усещане. В основата стои отделянето на хормона допамин, считан за един от „хормоните на щастието”. С пазаруването хората запълват емоционална празнота и се опитват да компенсират нерешените си проблеми по този начин, обясняват специалистите.
 
При най-тежките случаи кредитната карта е напълно изпразнена, тъй като при пазаруването пациентът вече не се поглежда цената, а дрехите пълнят гардеробите неразопаковани. 
 
Как да познаете, че страдате от шопинг-мания? 
 
Един от показателите е, че не просто купувате нещо, което ви трябва или което ще ви зарадва, а броя на закупените неща. Зависимите от шопинга реагират с раздразнение и неспокойствие, ако не могат да влезнат веднага в магазина и да си купят желаната вещ. Гласът им трепери, а пазаруването се превръща във фикс-мания. 
 
11 на сто от австрийците страдат от тази зависимост, като жертви на модния шопинг са предимно жени. Мъжете са в плен повече на онлайн покупките, и най-вече електрониката, според статистика в Австрия. Всеки 3-и изпитва неконтролиран стремеж към покупки, сочи проучване на Arbeiterkammer (AK)- Виена. 
 
Клиниката „Krankenhaus de la Tour" в Трефен (Treffen), близо до Клагенфурт (Каринтия) се специализира в тази област. Терапията на психическото разстройство включва разговори, пеене и таекундо. Лечението продължава осем седмици. 
 
Шопинг-манията е психична зависимост, подобна на висенето пред компютъра, хазарта, наркоманията и алкохола
  

Прочетено 442 пъти Последна промяна от Сряда, 05 Февруари 2020 09:41
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…