All for Joomla All for Webmasters
Във Виена не достигат лекари
Експерти настояват още да бъдат разкрити 300 нови места за лекари, които да имат договори със здравните каси. 
Виенчани са с около 200 хил. души повече, а броят на лекарите, които работят със здравните каси е намалял с 139 души. Здравната статистика отчита още, че хонорарите на частни медици продължават да растат. 
 
Болничните амбулатории във Виена буквално се „пукат по шевовете” от работа и не могат да насмогнат на пациентите, които търсят помощ. Резултатът е дълго чакане, неудоволетвореност и агресия от страна на болните, сигнализират местни медии. 
 
Особено в някои райони на австрийската столица положението с лекарите е особено тежко: Виден (Wieden), Маргаретен (Margareten), Фаворитен (Favoriten), Зимеринг (Simmering) und Лизинг (Liesing).  
 
По този повод вицепрезидентът на Лекарската камара Йоханес Щайнхарт посочи, че 85 на сто от персонала на Съюза на болничните заведения – Виена (КAV) се е сблъскал с някаква форма на насилие по време на работа, според актуално проучване.  
 
Една от причините за създалата се ситуация е, че не достигат лекари, които да работят със здравните каси. През 2010 г. виенчани са имали на разположение 1745 лекари от всички специалности по каса, а сега (2018 г.) техният брой  се е свил до 1605 души.
 
Междувременно броят на практикуващите частни лекари във Виена от 648 се е увеличил на 706 за същия период. Ръстът при частните педиатри се е значителен: от 76 на 126. Броят на частните АГ-специалисти вече е 275. 
 
Това наложи президентът на Виенската лекарска камара Томас Секереш да поиска да бъдат отпуснати места за 300 лекари, които да работят със здравните каси.  
 
Виенската здравна каса (WGKK) към днешна дата обаче твърди, че 32 места за медици не  заети: 17 – от лекари, които извършват домашни визити, 8 – акушергинеколози и 7- педиатри.  Експерти на касата посочват още, че все по-малко лекари искат да бъдат самонаети. 
 
В същото време здравеопазването в Австрия се нарежда на едно от първите места в Европа. По официални данни на здравното министерство, за здраве в алпийската република са похарчени 41.3 млрд. евро през 2017 г., което е 11.2 на сто от  брутния вътрешен продукт на страната. 
  

Прочетено 425 пъти Последна промяна от Сряда, 05 Февруари 2020 10:07
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…