All for Joomla All for Webmasters
20 години живот с трансплантирани ръце за австриеца Тео Келц
Животоспасяващата операция бе направена в университетската болница в Инсбрук и е втората в света. 
Тео Келц никога няма да забрави датата 24-и август 1994 година. Тя преобръща живота му. Полицаят от Клагенфурт губи двете си ръце след като самоделна бомба на серийния атентатор Франц Фукс (тероризирал в продължение на години алпийската република) гръмва в ръцете му и ги откъсва.
 
През 2000 година на Тео Келц му бяха трансплантирани нови ръце след сензационна операция.  
 
Хронологията
 
След инцидента животът му бе спасен, и той продължи първо с протези. Един ден той имаше усещането, че отново има ръце. Келц се свърза с хирургът д-р Раймунд Марграйтер (Raimund Margreiter -направил първата трансплантация на сърце в Австрия през 1983 г.), но получи отказ. 
 
Тео Келц обаче не се отказа и направи запитване към още 50 клиники по трасплантации, но от всякъде му отказаха. След това той  отново се обърна към светилото д-р Марграйтер и лекарят се съгласи да направи присаждане на нови ръце.
 
Трансплантацията продължи 17 часа в болницата в Инсбрук и полицаят получи нови ръце.
 
Това е голямо постижение за австрийската медицина, случаят с трансплантираните ръце на Тео Келц са вторият случай в цял свят. 5000 часа рехабилитация бяха необходими, за да се раздвижат ръцете му, които 80 на сто подвижни. 
 
При много студено време Келц усеща, че кръвоснабдяването му не е толкова добро. Всеки ден той продължава да пие по 8 таблетки, за да не бъдат присадените му  ръце отхвърлени от организма. Въпреки преживяното, Тео Келц твърди, че е доволен от живота си, споделя той пред местните медии.  
 
Колегите му от полицията също не го забравиха, и със съдействието на Министерството на вътрешните работи на Австрия в полицията бе разкрито за него  специално работно място, където той можеше да работи още докато беше с протези. Тео Келц е много благодарен и за това стечение на обстоятелствата, иначе животът му щеше да бъде невъобразимо тъжен. 
 
Дори голямото му хоби - карането на мотор, той също пое с протезите. След инцидента един негов приятел му пригоди превозното средство, така че да може да го кара с изкуствени ръце.
 
А шефа на областната полиция му каза, че ако намери един лекар, който ще се съгласи да седне с него на мотора и да потвърди, че може да го управлява с протези, ще му върнат шофьорската книжка за мотоциклети (A-Schein). Келц намери такова медицинско лице и се сдоби отново с разрешително за управление. След трансплантацията, полицаят се върна отново към това да кара нормален мотор. 
 
От април 2014 г. полицаят е в пенсия, и не спира да обикаля света със своя мотор.
 
Светлана Желева
Десислав Паяков
  

 
Прочетено 752 пъти Последна промяна от Сряда, 05 Февруари 2020 10:04
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…