All for Joomla All for Webmasters
Шанс за трансплантация във Виена и за Илиана Христова
Младата жена, която е завършила "Здравен мениджмънт" се върна много развълнувана и обнадеждена във Варна.
„Много сме доволни, всички лекари във Виена бяха много внимателни, направиха всичко необходимо за нас, създавайки ни и спокойствие. Обнадеждени сме  силно, защото ни се дава шанс за живот”, разказа за здравния сайт на българите в Австрия Sanus et Salvus майката на Илиана - Гергана Христова, която придружаваше дъщеря си за прегледа на 2-и април 2019 г. в AKH-Виена
 
След повече от една годинапрекъсване  български пациент отново получава шанс за белодробна трансплантация в Австрия. 
 
В сряда вечер Илиана Христова се прибра във Варна след като бе одобрена за животоспасяващата операция. Момичето страда от муковисцидоза и диша с кислороден апарат, което прави придвижването й много трудно.
 
Във Виена Илиана се запозна и с друг български пациент със същото заболяване, успешно опериран -Виктор Мавров, който учи биология във Виенския университет.
 
В австрийската столица ги очакваше Снежана Керн-Карабенчева, която работи в АКН и съдейства максимално на всички българи, които се нуждаят от присаждане на бял дроб. И не само на тях.„ Без подкрепата на Снежа щеше да ни бъде много трудно, даже невъзможно”, подчерта майката на Илиана - Гергана Христова. 
 
Пациентката Илиана Христова е завършила  с отличие Медицински университет–Варна и е била първенец на своя випуск. След двугодишен трудов стаж е принудена да напусне работата си във ВУЗ-а поради драстично влошаване на здравословното й състояние. 
На път за летището, много за кратко Илиана и майка й са имали време да изпият по едно виенско кафе и да разгледат Щефансдом.
 
Лечението на Христова с 10 хил. лв бе подпомогнато и от Българския лекарски съюз, който преведе сумата. 
 
Семейството на Илиана се нуждаеше от 20 хил. евро (за транспорт, престой и скъпоструваща поддържаща терапия), който бяха непосилни за семейството й. В кампанията по набиране на средствата се включи и актьорът от сериала ”Откраднаг живот” Наум Шопов, който завършва медицина. 
 
„Надявам се до една година да мога да се разхождам спокойно, да дишам самостоятелно” заяви още младата жена.
Прочетено 740 пъти Последна промяна от Неделя, 14 Април 2019 14:14
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…