All for Joomla All for Webmasters
Орязват дежурните нощни аптеки в Австрия?
Предложението идва от Съюза на собствениците на аптеки.
Обмисля се да се свие броят на отворени нощни аптеки в Австрия. Предложението идва от Съюза на собствениците на аптеки в Австрия (Österreichischer Apothekerverband), съобщи в. Куриер. 
 
Когато аптекарят Юрген Рехак чуе позвъняването на нощния звънец в аптеката в 3 ч. призори, той очаква, че му предстои спешен случай. Именно това е и предназначението на нощните дежурства, а също и в съботно-неделните – на пациентите да бъдат достъпни медикаменти от първа необходимост без прекъсване.
 
Аптекарят се оплаква обаче, че идват хора, които си купуват нощни кърпички и сироп Шведска горчивка, и това го ядосва. Юрген Рехак е председател на Съюза на собствениците на аптеки в Австрия.
 
Разходите за законово разпоредените нощни дежурства надвишават многократно печалбата от тях, сочат данните. Те струват годишно 33 млн. евро и се финансират почти изцяло от аптеките. Една от причините за големите разходи е фактът, че се ангажира висококвалифициран персонал.
 
Тъй като загубите няма как да бъдат покрити с обществени средства, от Съюза на собствениците на аптеки в Австрия идва предложението броят на отворените нощни аптеки да се свие. Напр. във Виена от сегашните 40 отворени нощни аптеки (от 18 ч. вечерта до 8 сутринта) да останат едва 15. 
В съседна Швейцария, например, в Цюрих след 22 ч. остава да работи само една нощна аптека, аргументират се от аптекарското сдружение.
 
Фармацевтите искат още по-голяма свобода за работното време през деня. Средно всяка аптека работи около 49 часа седмично, докато напр. магазините могат да работят до 72 часа. Наредбата за работното време на аптеките отдавна е остаряла и не е в крак с времето, смята още браншовият говорител. Той се надява на спешни законови промени, които да влязат в сила още от началото на 2020 г. 
 
За 2018 г. австрийските аптеки отчитат оборот от 3.8 млрд.евро, от които 2.9 млрд. евро се падат на лекарствата по рецепта . Това е ръст от 2.9 на сто повече спрямо 2017 г. Медикаментите без лекарско предписание, т.нар. ОТС продукти, са донесли оборот от 877 млн. евро и това е ръст от 2.7 на сто спрямо предходната година.
Прочетено 219 пъти Последна промяна от Петък, 01 Март 2019 23:18
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…