All for Joomla All for Webmasters
Лекари алармират: Във Виена плъзва краста

Откъде идва болестта и как се предава?

Краста се разпространява из Австрия, след като дълги години болестта бе затихнала. В медицината заболяването е известно с името „скабиес”, което сега се завръща. 

Предимно са засегнатите големите градове в алпийската република. Само в АKH- Виена дневно минават по 20 души, които търсят лекарска помощ, съобщиха местни медии. 

Крастата е паразитно кожно заболяване, което се причинява от вид акари, наречен sarcoptes scabiei. Женските пробиват най-горния край на кожата и снасят там своите яйца. Оттам впоследствие се развиват паразити, обясняват дерматолози. 

Нито в Австрия, нито по цял свет краста е била напълно изкоренена като заболяване, посочват дерматолози. В природата на заболяването е да има пикове.Напр. на всеки 7 години се счита, че броят случай рязко се покачва. 

Крастата се среща в цял свят и засяга хора от всякаква възраст. Хигиената не играе главната роля за появата й. Дори напротив. 

 За избухването на болестта трябва контакт „кожа до кожа”( напр. интимен контакт). Болестта се предава и на членове на семейството, партньори или приятели с които заразеният има по-тесен контакт. 

Болестта се предава и по полов път.

Едно ръкостискане, една целувка или едно натискане на бутона в трамвая не може да ни донесе краста, категорични са специалистите. За заразата е необходим по-продължителен и дори интимен допир от 5-10 минути, като напр. да спите в едно и също легло. 

Заразата с акарите се появява на характерни участъци от кожата –между пръстите на ръцете, по вътрешната повърхност на китките, около лакти, колена, и разбира се, между бедрата.

При обичайната краста мерките трябва да се фокусират главно върху текстилни предмети, които са използвани от заразения, посочват специалисти от Института „Роберт Кох”. Облекло, бельо, кърпи, завивки трябва поне 10 минути при над 50 градуса да бъдат изпрани, или дори изварени. 

Леглата, които ползвате трябва да бъдат прясно заредени с чисти завивки. 

Мека мебел, възглавници на дивани, кресла и фотьойли, както и килими трябва да бъдат добре прахосмукирани. След това те 48 часа не трябва да бъдат използвани. 

Ако се появи подобен сърбеж, то веднага отидете на лекар. Обикновено кожните промени са съпроводени със силен сърбеж, който се засилва вечер. Нощен сърбеж, характерните тунелчета, където са се настанили акарите и получените обриви и надрасквания по кожата са само част от симптомите. Доказването на болестта се извършва с микроскопско изследване.  Важното  е да се знае, че крастата не отзвучава от само себе си, и се влошава с времето. Освен това, заразеният пръска болестта наоколо и заразява все повече хора, ако не се лекува.

Лечението се осъществява от специалист. Терапията на крастата се състои най-често в лечение на цялото тяло с подходящо лекарство за намазване. Останалите членове на семейството и вашите партньори също трябва да бъдат подложени на лечение. 

Прочетено 1643 пъти Последна промяна от Петък, 01 Март 2019 23:29
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…