All for Joomla All for Webmasters
Грипът върлува. Каква е ситуацията в Австрия?
Как протича заболяването този зимен сезон? 
И в Австрия момента върлуват огромен брой грипни вируси като броя на хората с грипни състояния се увеличава леко. През този сезон вирусолозите регистрират най-вече пандемичния грип Н1, познат популярно като свински грип. 
 
В момента грипът във Виена протича като първо се появяват болки в гърлото, и след няколко часа гласът става дрезгав и хриплив.
 
Следва кашлица, която е суха и силно драскаща гърлото. Може и да не се появи температура, но пациентът се чувства отпаднал. В случая се препоръчва повече чайове с мед и лимони, по-лека и топла храна, бонбони за смучене на гърлото, сироп за кашлица, предписан от фармацевт. Състоянието трябва да отшуми за 7-10 дни. 
 
В по-острите случаи се препоръчва да посетите личния си лекар, а после да си останете у дома на топло в леглото. Типичните симптоми, освен висока температура при мъжете са втрисане, а при жените –гадене, коментира д-р Кристоф Вениш, началник на Клиниката по  инфекциозна и тропическа медицина в болница „Кайзер Франц Йозеф”- Виена. 
 
 
Както се знае, грипът е заплаха за здравето на много хора с хронични заболявания, трансплантирани, и др, при които се появават често усложнения. Напр. при сърдечноболни рискът от инфаркт нараства 6 пъти до една седмица след като са се заразили с грип.
 
Същото важи и за опасността от инсулт. Рискови групи още са децата, пушачите, диабетиците, бременните.
 
Студеното време обикновено „пресича” разпространението на вирусите, но покрай празниците, пътуванията хората се събират масово повече в затворени и отоплени помещения, и заболеваемостта от грип скача. Обикновено заразата се проявява след 2-4 дни. 
 
Още с първото по-сериозно захлаждане през ноември обикновено се появяват някои симпотим като хрема, сополи, дрезгав глас, кашлица, но това още не е истински грип.
 
Неотдавна, на специална пресконференция бе съобщено, че както винаги, Австрия е готова за предстоящата зимна грипна вълна. За Виена още от 1970 година се е запазила тенденцията грипния сезон да протича от октомври почти до април.  За грипна епидемия се говори, когато броят на болните надхвърли 10 хил. новозаболели на седмица, в момента цифрата е около 4800 5100  случая, по данни на австрийското здравно министерство. Пикът на заболяването предстои, но вече от него се разболяват цели фамилии.
 
Как да не заразим другите? 
1. Мийте си често ръцете с топла вода и сапун, като не забравяте под маникюра и между пръстите.
2. Не кихайте директно във въздуха, защото така по-лесно ще заразите семейството си или колегите. Най-добре ползвайте еднократните носки кърпички.
3. При чести кихавици и силна кашлица е добре регулярно стаята да се проветрява, за да се намали количеството на заразните вируси и бактерии във въздуха. Внимавайте, обаче с аерацията на помещението, за да не се простудите допълнително. За целта правете кратки отваряния на прозореца.
4.  Болният от грип  у дома е задължително да има своя чаша (чиния за хранене и др. прибори), които да не се ползват от здравите. Също е препоръчително той да има своя кърпа за лице и ръце, които да се сменят всеки ден.
5. При грип болният да ограничи  контактите си както с домашните, така и с външни хора, особено целувки, ръкостискания и др.
6. Спете повече, сънят също възстановява защитни сили и способства за оздравителния процес. 
Прочетено 467 пъти Последна промяна от Събота, 02 Март 2019 22:21
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…