All for Joomla All for Webmasters
Чистотата и нежността на иконите на Мадоната с Младенеца имат естетичен и терапевтичен ефект върху душата

Уникалното изследване е на Март Атанасов, писател и езотерик. 

Най-свещената от всички мистерийни опитности в древността е била сливането на душата на неофита с тази на неговата по-висша Божествена същност по време на посвещението, която според австрийския учен и езотерик д-р Рудолф Щайнер има образа на жена:

„В мистиката Висшето се представя като жена. Това е същото, което се крие в красивите думи на Гьоте, казани във „Фауст“: „Вечно-Женственото ни тегли нагоре!“. Различните народи представят този стремеж на душата към по-висшето съзнание като съединяване с определен женски образ, представляващ висшата същност на човешката душа. Душата е тази, която се посвещава от световните закони и те са тези, с които тя се съединява като на един вид брак. Виждате как едно по-висше състояние на съзнанието се представя под женски образ като този на Изис в древен Египет, но и навсякъде другаде според характера на всеки народ. Това, което даден народ чувства като своя същност, му се представя като женска същност, с която става съединяване при смъртта или още приживе. Сетивността може да се преодолее по два начина – чрез отхвърлянето й и свързването с духа при смъртта или още тук, приживе, чрез отварянето на духовните очи на човека.“ (Събр. Съч. 55, лекция от 28.03.1907)

Тази най-висша духовна „брачна” опитност на сливането на душата на посветения с тази на откриваната в самия него свръхсетивна женска Божественост се изобразява в древното изкуство като обмяна поглед в близък план между мъж и жена. Тя е емблематична за древното изкуство, макар да не се разбира от съвременната наука. Пример за това е централната „сватбена” сцена от Казанлъшката гробница, показан на мозайката от образи на фиг. 1. Както при нея, така и при останалите две живописни изображения, освен съсредоточеният, щастливо вперен в другия поглед, впечатлява разликата между тъмния цвят на кожата на мъжа и този на жената, който е значително по-светъл. Атмосфера на щастие от пълното сливане на очите (както и на телата) лъха от скулптурката.

Фиг. 1

Очите са прозорец към душата – това е израз, който често чувах в младостта си! Не знам какъв е неговият произход, но съдейки по този вид изображения, изглежда не е случаен. На всички тях не става въпрос за физически очи, а такива, които „виждат” свръхсетивно-душевното. Чрез тях Световната женска същност се разкрива и слива с другата, човешката, която е прехласната по нея. 

Освен при посвещения обаче, тя се разкрива и в други случаи, когато един поглед среща друг и „подобното познава подобно”! Среща се в християнското изкуство в редица изображения, когато в амплоато си на Мадона поглежда в очи, различни от мъжките – а именно тези на младенеца Исус!

Фиг. 2


Примери за това са показани на фиг. 2, 3 и 4.

На третата съвсем близко разположените, топли очи на двете фигури се сливат в едно, давайки израз на сродни души. Вероятно именно това искат да предадат древните майстори – подобието на душите на Мадоната и детето! Тези на първата сякаш искат да кажат нещо на детето, което то с готовност приема!

Отдолу личи ръката на художничката, докосваща с четката ръката на детето – италианката Софонизба Ангисола.


Фиг. 5


Особено загадъчни са погледите на Мадоната и Младенеца върху детайла от картина на фиг. 5 от известния Изенхаймски олтар в Колмар. Той е дело на германеца Матиас Грюневалд, на който Р. Щайнер обръща специално внимание. Женската фигура впечатлява със странно извитата си глава, присвитите очи и загадъчната физиономия. Спомням си, че когато я видях за първи път, се стреснах и не я харесах! Но впредвид това, че Грюневалд е художник, перфектен в изобразяването на „душевното”, трябва да се допусне, че ефектът, ако наистина е такъв, какъвто аз го усещам, е търсен съзнателно.
Друго от нещата, които впечатляват, е контрастът между цвета на кожата на майката и този на детето. Първият е подчертано по-тъмен, а вторият изглежда млечно бял с отенък на розово. Телцето излъчва светлина и изглежда някак си прозрачно и без кости. С това сякаш се намеква за преодоляването на костната структура на Исусовото тяло, настъпила след обновлението му на кръста на Голгота – известният процес на възкресяване на човешкия фантом (фантомизиране)! Особено забележителен е резигнационният жест на лявата ръка на мадоната, който изглежда много странно и бие на очи. Той е уникален в световното религиозно изкуство с разположението на пръстите – средните два са събрани, а кутрето изглежда толкова изкривено, изнесено далеч встрани под ухото на детето. По странен начин Мадоната крепи главата на детето с върховете на пръстите си, което засилва въздействието на жеста. По този начин изглежда авторът е желал да акцентира и привлече вниманието на публиката върху него. Нещо, което може да стане едва днес!


Фиг. 6
Взаимност се чете и в погледите на детето и жената от картината на Джовани Носадела, показана в детайл на фиг. 6. Този на детето е предаден удивително живо и въздействащо – всеотдаен, по детински чист и изпълнен с любов и преданост към отсрещното същество. Сякаш душата му изцяло се слива с него, търсейки нещо, което липсва.

Фиг. 7
Подобен е погледът на детайла от картината на италианския художник Ботичели на фиг. 7. Миловидният поглед на детето очаква да срещне този на майка си, долепяйки лицето си до нейното. То докосва с пръсти нейната ръка, на която личи „прострелен” резигнационен жест. За някои той може да бъде стряскаш, когато го открият. Детето сякаш въпросително го докосва с показалец. Жестът не е изключение в творчеството на Ботичели, а напротив, среща се често в различни вариации по подчертано смел начин. Той е характерен най-вече за неговите Мадони!

Друг ренесансов художник, Луис Моралес, също акцентира върху обмена на поглед между Мадоната и Младенеца с подобните си две картини на фиг. 8. (Възможно е втората да е реплика от последовател на неговата школа!( на сн. вдясно) 

На тях те са разположени на тъмен фон, който прави да изпъкне по-добре срещата на тяхните очи. Съществената разлика е в дясната ръка на едната от Мадоните, която подпира с неописуема нежност главата на детето. Трогателен е погледът на детето и жестът, с който държи ефирния, прозрачен вола на майка си, нарисуван с изключтелно майсторство.

Фиг. 8

Фиг. 9
Особено интензивна изглежда обмяната на погледи между Мадоната и детето върху релефа от италианския майстор Донатело на фиг 9. Тя е една от Мадоните, препоръчвани от Р. Щайнер за съзерцаване от родители на деца с азови проблеми. Майката навежда главата си към детето и я притиска до нея, установявайки максимален контакт. Изражението й е напълно спокойно и сериозно. Дясната ръка нежно придържа детското телце, а с лявата го подпира здраво. Върху лицето на детето се чете жизнерадостна усмивка, което сияе от това, което вижда. То изглежда вътрешно раздвижено от контакта с майка си.
*
Общото в двата мотива с обмяна на поглед в близък план е ЧИСТОТАТА! Тази на погледа на мъжа в единия случай, до който се е стигнало след катарзис или душевно пречистване, и тази на погледа на Натановият Исус, която е естествена или получена по рождение. От Рудолф Щайнер е известно, че Натановият Исус е душевна Същност, съхранявана в мистериите на Ману, която, поради това, че никога не е била инкарнирана на Земята, е неопетнена с какъвто и да било грях. Оттам идва неговата чистота на душата. Общ в двата въпросни случая е единият от персонажите – този на Вечната Женственост, както я нарича Гьоте, който приема образа на Мария, имащ общо, отново според Р. Щайнер със Светия Дух! Същият, който в древните мистерии са свързвали с богинята Венера, чийто посланик е гълъбът.

Чистотата и нежността на изображенията на Мадоната и Младенеца са несравними с нищо. Въздействията им могат да се предават на внимателно наблюдаващият зрител и в дългосрочен план да имат естетичен и терапевтичен ефект върху душата му.

 

Прочетено 737 пъти Последна промяна от Събота, 01 Декември 2018 08:58
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…