All for Joomla All for Webmasters
През 2019 е-Card в Австрия става със снимка и безконтактна
Раздаването на новите здравно-осигурителни пластинки стартира от есента на 2019 г., като до края на 2023 г. процесът трябва да е приключил.
В Австрия новите е-Card ще бъдат вече със снимка, съобщиха местните медии. Така тя ще бъде по-сигурна и ще има допълнителни опции. 
Раздаването на новите здравно-осигурителни пластинки стартира от есента на 2019 г., като до края на 2023 г. процесът трябва да е приключил. 
Снимката, която трябва да действа срещу злоупотреби ще бъде черно-бяла, а големината й ще е колкото на австрийския паспорт. Реформата срещу измами прави е-Card на практика като паспорт.
На повечето австрийци няма да им се налага да дават снимка, тъй като здравните каси имат достъп до базата данни за международни паспорти, лични карти и шофьорски книжки. 
От 8.8 млн. души с е-Card остават 1.6 млн., които няма да имат пластинката със снимка. От това ще бъдат засегнати предимно чужденците. За да си спестят прилагането на една подходяща снимка, те ще могат да си извадят австрийска шофьорска книжка (österreichische Führerschein) или да си вземат гражданска карта (Bürgerkarte) на ниво Европейски съюз. Как точно ще протече набавянето на снимки на чужденците  и кои предпоставки трябва да бъдат изпълнени ще бъде уточнено с Наредба на здравното министерство. 
Впрочем, от задължителната е-Card със снимка в Австрия ще са освободени децата под 14 години
Как точно ще стане подновяването й за хора, които са приковани на легло, и дали тук ще има изключения, също предстои да бъде изяснено в близките месеци. 
Който трябва да донесе снимка за е-Card, а не го направи, от 2020 година няма да му бъде издаван повече този здравно-осигурителен документ. 
Е-Card ще бъде издавана от фирмата Austria Card. Оттам обещават, че сигурността на новите карти ще бъде повишена с ултравиолетови (UV) – и инфрачервени цветове. Предвиждат се и допълнителни предпазни шарки с цел избягване на фалшификациите. 
Визуално погледнато, между старата и новата е-Card няма да има голяма разлика. 
Една от интересните нови функции на новия документ ще е, че е-Card става безконтактна (NFC-Funktion), т.е тя няма да се пъха за чекиране, и това ще предотврати по-лесното й износване и поява на дефекти по нея.
В Австрия е-Card се ползват вече 14 години. За този период общо 1.6 млрд. пъти тя е била чекирана от различните потребителите на здравни услуги.
Най-силният ден в историята на ползването й  е бил 12-и декември 2016 г., когато 779 хил. пациенти са се възползвали от медицински услуги. 
 
Прочетено 2156 пъти Последна промяна от Понеделник, 12 Ноември 2018 23:12
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…