All for Joomla All for Webmasters
Реформа в здравните каси в Австрия
Сегашните 21 здравни фонда ще се стопят до 5. 
Правителството на Курц-Щрахе представи своя проектозакон за социалното осигуряване. Главният акцент на реформата е сливането на здравните каси: от сегашните 21 здравни каси в бъдеще постепенно ще останат да работят само 5. Фракцията на работодателите получава повече тежест, ръководните постове на администрациите на касите ще бъдат орязани. Прогнозите се за около 1 млрд.евро икономии до 2023 година, съобщават местните медии.
Деветте регионални здравни каси (Gebietskrankenkassen) през 2020 г. ще бъдат обединени под обща шапка - Австрийската здравна каса (Österreichische Gesundheitskasse, ÖGK), която ще има отделен за всяка от провинциите в алпийската република. В ÖGK ще се осигуряват повечето работници и служители. Вноските ще се събират централно. 
Сливат се също и настоящата Здравна каса на самонаетите (SVA) със Здравната каса на селяните (SVB) под новото име Бюро за социално осигуряване за самонаетите (Sozialversicherung der Selbstständigen, SVS). 
Бюрото по пенсионно осигуряване (Pensionsversicherungsanstalt, PVA) се запазва като име и функция, както и Бюрото за общо осигуряване в спешни случаи (Allgemeine Unfallversicherungsanstalt, AUVA). 
Петият стълб е Осигурителна служба за държавните служители, железничари и миньори (Versicherungsanstalt für den öffentlichen Dienst, Eisenbahn und Bergbau, BVAEB).
Що се отнася до лекарските хонорари се планира да има единен за Австрия цялостен договор. Досега регионалните здравни каси предлагат различни услуги. Те до 2021 година ще бъдат уеднаквени, но как точно ще се случи това е отворен въпрос.
Засега обаче не е ясно колко ще струва самата структурна реформа на данъкоплатците, разчетите на кабинетите сочат само до 2023 година 1 млрд. евро икономии. Политиците обещават, че този 1 млрд. евро, спестен от структурните промени, ще бъде похарчен за здравноосигурените, а не за бюрокрация и ръководни постове. 
Икономиите ще бъдат реализирани предимно от администрациите на здравните каси. До 2030 г. 19 хил. работни места в администрацията ще бъдат орязани с една трета. Не се предвиждат съкращения на персонал. Свиването на системата ще се случи плавно, чрез пенсиониране на служители като на техните овакантени места няма да бъдат назначавани нови служители, което според Хайнц-Кристиан Щрахе е „справедливо”. 
Правителството планира и свиване на ръководните постове в здравните каси. Вместо 2000 ръководни поста в бъдеще ще останат 500. Броят на административните комисии се свива от 90 на 50, а броят на директорите на касите – от 21 на 5. 
Ръководните постове в здравеопазването трябва да бъдат по-гъвкави и по-ефективни, посочва здравният министър Беате Хартингер-Клайн (FPÖ)
Повишаване на здравни вноски, затваряне на болници или пък отпадане на досега поети от здравните каси услуги не се предвиждат. Спестеният 1 млрд. директно ще бъде вложен в здравеопазването, обещава канцлерът Себастиян Курц. По думите му става въпрос за голяма реформа, която е всичко друго, но не и лека. От десетилетия е имало необходимост от такава реформа. 
Реформата има своите критици, освен това се посреща с недоверие и от медиите в Австрия, най-вече поради факта, че разходите по сливането на касите не са публично ясни.
 
Прочетено 873 пъти Последна промяна от Събота, 22 Септември 2018 20:42
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…